Siden e-cykling i september 2019 blev anerkendt af UCI som en selvstændig disciplin har Danmarks Cykle Union arbejdet på at integrere e-cykling i unionens arbejde og ikke mindst dets medlemsforeninger. Næste skridt i denne retning er indførelse af e-cyklinglicensen.

Hvorfor e-cyklinglicensen?

DCU er en medlems- og interesseorganisation som udgøres af landets medlemsforeninger. Det er bl.a. DCU’s opgave at varetage sine medlemmers interesser, engagere sig i udviklingen af dansk cykling samt repræsentere Danmark internationalt. Ikke mindst at integrere nye udviklinger i cykelsporten i DCU’s medlemsstruktur – altså i landets cykelklubber.
Mange cykelklubber er allerede engageret i e-cykling og bruger det flittigt på forskellig vis. DCU ønsker at understøtte klubbernes fantastiske arbejde med e-cykling på bedste vis, og vil fremadrettet tilbyde sine medlemsforeninger en række forskellige aktiviteter. E-cyklinglicensen kan erhverves hvis man melder sig ind i en cykelklub under Danmarks Cykle Union og DCU ønsker med licensen at give alle medlemmer af en cykelklub unikke tilbud, aktiviteter og oplevelser. Vi anser landets frivillige organiserede foreningsliv som grundpillen og fundamentet i dansk cykelsport - og vi håber at flere aktive brugere af e-cykling får lyst til at støtte op om de danske cykelklubbers arbejde igennem erhvervelse af en e-cyklinglicens.

Hvordan får jeg en e-cyklinglicens?

E-cyklinglicensen kan erhverves hvis du er medlem af Danmarks Cykle Unions ca. 350 medlemsklubber. Som medlem af en cykelklub vil du på DCU’s medlemsportal kunne oprette en personlig profil og tilknytte dig din lokale cykelklub. E-cyklinglicensen er i sig selv gratis, men for at kunne vælge den skal du købe enten en ”Basislicens” eller ”Konkurrencelicens”. Er du medlem af en cykelklub med ”eliteklub”-medlemskab kan du vælge mellem begge licenstyper mens medlemmer af en cykelklub med ”Basisklub”-medlemskab kun kan vælge basislicensen. En basislicens koster 150,- pr. år, mens en elitelicens er dyrere. Hvis du blot er på udkig efter e-cyklinglicensen vil Basislicens være det rigtige produkt for dig. Er du endnu ikke medlem af en cykelklub under DCU, kan du ansøge om e-cyklinglicens på samme tid som du fortæller hvilken klub du ønsker at tegne medlemskab af.

Medlemsportal link: https://dcumedlem.sportstiming.dk/

Husk at det tager 2-3 hverdage fra du ansøger til du modtager din licens. Vær derfor ude i god tid, hvis der er bestemte licenskrævende aktiviteter du ønsker at deltage i.

E-cyklinglicens for børn og unge er gratis!

DCU’s bestyrelse og e-cyklingudvalg har besluttet at tilbyde alle børn og unge til og med 16 år e-cyklinglicensen gratis. DCU arbejder i den forbindelse på at lave aktiviteter målrettet børn og unge i e-cykling, da vi ønsker at understøtte vores medlemsklubbers fantastiske arbejde med netop rekruttering, fastholdelse, talentudvikling og klubmiljø for unge cykelinteresserede.

E-cyklinglicens til børn og unge kan ligeledes fås på: https://dcumedlem.sportstiming.dk/

Hvad får jeg for en e-cyklinglicens?

Danmarks Cykle Union vil løbende lave aktiviteter som kræver en e-cyklinglicens for at melde sig til. Disse aktiviteter vil kunne findes i DCU’s løbskalender på dette link: https://www.cyklingdanmark.dk/tilmelding/. De vil ligeledes kunne findes på https://www.sportstiming.dk/. Når du tilmelder dig vil du modtage en kvittering med unik adgang til det pågældende event.

Lige nu er følgende aktiviteter tilgængelige eller vil snart blive offentliggjort:

·       3 stk. kvalifikationsløb til officielle danske mesterskaber
·       Officielt dansk mesterskab i e-cykling
·       Group Ride på den officielle VM-rute på Zwift sammen med landsholdsryttere
·       Cykelløb på den officielle VM-rute på Zwift sammen med landsholdsryttere
·       Deltagelse i den officielle danske e-cyklingliga på Zwift (offentliggøres snart) over 8-10 afdelinger, som favner alle niveauer og ambitioner.
·       Mulighed for at kvalificere sig til eksklusiv sæsonfinale i forlængelse af e-cyklingligaen
·       Et stort udvalg af events og aktiviteter vil løbende blive udvidet.
·       Ugentlig løbsserie for børn og unge op til 16 år (under udvikling)

Jeg skal have en Basislicens for at få e-cyklinglicens. Men hvad kan jeg bruge den til?

Med din Basislicens får du et officielt UCI-ID og mulighed for at få et fysisk UCI-licenskort igennem DCU. Med denne licens kan du bl.a. deltage i store internationale Gran Fondo-motionscykelløb, som eksempelvis La Marmotte, uden at skulle købe og fremvise lægeerklæring. Ligeledes giver din Basislicens dig mulighed for at deltage i 3 licenscykelløb under DCU i løbet af sæsonen. Efter en hel e-cykling sæson i din private pain cave, hvor du når topformen midt i april, kan du altså bruge dine diamanter i benene til at krydse klinger med andre cykelryttere til licenscykelløb på landevejen.
Ligeledes giver du med din basislicens DCU økonomisk opbakning til:

·       DCU’s fortsatte udvikling af e-cykling i Danmark
·       De danske cykelklubbers frivillige arbejde
·       Muligheden for, at DCU kan prioritere endnu flere ressourcer til børn og unge i relation til e-cykling

Findes der rigtige e-cykelklubber jeg kan melde mig ind i?

Ja, den første 100% virtuelle cykelklub startede i slutningen af 2019. Det var eCykle Klub Danmark. Siden er flere skudt op. Ydermere har rigtig mange traditionelle cykelklubber også et organiseret arbejde med e-cykling - og i DCU synes vi altid det giver mening at støtte lokale ildsjæle.

Kontakt endelig Danmarks Cykle Union hvis du vil have råd og vejledning til hvilken cykelklub du med fordel skal vælge eller undersøge nærmere.