Blandt klubberne i Danmarks Cykle Union sætter vi vidensdeling højt, derfor er denne artikel mærket med et ikon, som du fremover vil se blive brugt, når emnet er vidensdeling – fra klub til klub. I denne artikel sætter vi fokus på Give Cykelklub, hvor de har sat et børnecyklingsprojekt i søen, et såkaldt kravlegårdskoncept. Her sætter Give Cykelklub fokus på cyklefærdigheder for de 3-11-årige og giver dem større sikkerhed på to hjul.

I Give har de med initiativrige Solveig Uhre og Jannie Due Kvistgaard i spidsen, taget initiativ til et børnecyklingsprojekt, hvor de små får udviklet deres cyklefærdigheder. Vægten er lagt på at det skal være en kombination af leg, teknik og glæde.
Børnene bliver sendt ud på forskellige ruter i en skolegård, hvor ruterne veksler i sværhedsgrad og med forskellige udfordringer undervejs – de bliver blandt andet sendt over ”flyvehop” og skal samle flødeboller op, mens de cykler. Flere kreative udfordringer der alle forbedrer de tekniske evner.
Solveig Uhre fortæller, at nogle af de unge cykelryttere fra Give Cykelklub stiller deres hjælp til rådighed, men at også voksne motionister spørger om de må være en del af det. Der er således en kæmpe opbakning til hele projektet i klubben.

Kravlegårdskoncept i samarbejde med lokale skoler og børnehaver.
Kravlegårdscyklingen, som blev udviklet i Give Cykelklub i forbindelse med forberedelse til DM i landevejscykling, har vist sig at være en stor succes i Give. En af målsætningerne har været at få de helt unge ind og snuse til cykling i klubregi. Hvor klubcykling traditionelt ikke har haft så stor tiltrækningskraft, oplever GCK og Solveig Uhre nu at børnene er begejstrede for at iføre sig den udleverede gule vest, som man også kan se på cykelstier i og omkring Give for tiden.
Solveig Uhre sætter disse ord på projektet: ”Her i kravlegårdscyklingen skal der være fokus på bredden og ikke mindst plads til alle, det er en del af strategien for at få flere medlemmer og styrke klubånden”.

Danmarks Cykle Union og B&U udvalget følger interesseret med i projektet, da vi håber at de gode erfaringer der gøres i Give kan udbredes til andre byer i landet. Således er formand for DCU’s B&U-udvalg, Klaus Falk Paarup, begejstret for initiativet i GCK, og håber at andre klubber vil lade sig inspirere af konceptet: ”I vores landevejsklubber er det oftest først muligt at starte i 10-års-alderen, hvor mange børn ofte allerede er engageret i en anden sportsgren. Vinduet til rekruttering til klubberne er større i en lidt yngre alder, hvilket vi blandt andet kan se i vores MTB- og BMX-klubber, hvor det er muligt at starte op tidligere end i landevejsklubberne” og tilføjer ”med Give CK’s initiativ har de skabt en arena, hvor det er muligt at få trænet basale cykelfærdigheder på en sjov måde i en tidlig alder, hvilket jo har almen relevans”.

I GCK vil de gerne udvide samarbejdet, så det bliver mere formaliseret med de lokale børnehaver og skoler. Institutionerne og skolerne har ofte ”cykel-dage”, hvor de prøver at give børnene nogle færdigheder. Her vil Give CK gerne give en hjælpende hånd, således at ”cykeluddannelsen” for de små bliver endnu bedre.
”Jeg håber derfor at andre klubber vil lade sig inspirere af Give CK’s initiativ og være med til at tænke ud af boksen i forhold til, hvordan vi rekrutterer børn og unge til vores landevejsklubber” slutter Klaus Falk Paarup fra Danmarks Cykle Unions B&U-udvalg.