Onsdag begynder EM i banecykling i den fantastiske arena i Apeldoorn, og selvom det danske banelandshold på herresiden må undvære flere profiler, er der optimisme blandt både ryttere og landstrænere.

Nye og gamle navne i herrernes trup
De danske baneherrer må undvære Casper Folsach og Niklas Larsen fra det hold, der i februar vandt VM-bronze i 4.000 meter holdforfølgelsesløb i Polen – til gengæld er Frederik Rodenberg fra OL-bronzeholdet i 2016 tilbage i truppen, og landstræner Casper Jørgensen tror på, at det danske hold kan køre sig i semifinalen ved EM:

"Vi er naturligvis svækket af, at Niklas ikke er blevet klar, og det påvirker vores forventninger, men vi er stadig meget stærke i holdløbet, så målet er en semifinaleplads," siger Casper Jørgensen.

Landstrænerens største medaljeforhåbninger knytter sig dog til Lasse Norman og Michael Mørkøv i parløbet:

"Vi har en klar forventning om medalje i parløbet, for Norman og Mørkøv er et af verdens absolut stærkeste par. Der er ikke tvivl om, at resten af feltet vil se på dem, men de har både rutinen og niveauet til at håndtere den situation," understreger Casper Jørgensen.

Lasse Norman erstatter Niklas Larsen i omnium, mens unge Matias Malmberg skal køre scratch og pointløb til sit blot andet EM på seniorniveau, og her er fokus på at høste erfaringer:

"Omnium har skiftet format, siden Lasse hentede sine OL-medaljer, og han har ikke haft mulighed for at køre disciplinen på det her niveau i flere år, da Niklas er vores førstevalg, men Lasse er en klasserytter, der kan det meste, så alt kan ske, hvis han rammer dagen. Matias er fremtidens mand, og han skal ud at hente noget erfaring til et stort elite-mesterskab," fortæller landstræneren.

Kvinderne i stærkeste opstilling
På kvindesiden stiller landstræner Mathias Møller Nielsen med sit faste hold bestående af Amalie Dideriksen, Julie Leth og Trine Schmidt. De danske kvinder skal køre scratch, pointløb, udskilning og de olympiske discipliner omnium og parløb – og ligesom hos herrerne er det især i parløbet, at den danske landstræner håber på EM-metal, selvom han også maner til besindighed:

"Som forsvarende mestre vil øjnene være rettet mod Amalie og Julie i parløbet, og forventningerne er store, men det er svært at placere de andre nationers niveau, da EM er den første store konkurrence siden VM i Polen. Generelt må vi formode, at de andre nationer har hævet deres niveau siden sidste år, da vi efterhånden nærmer os OL, og derfor skal vi også ramme vores optimale niveau for at få en medalje med hjem," fastslår Mathias Møller Nielsen.

I den anden olympiske disciplin, omnium, er EM også en af de sidste store prøver før OL, og selvom Mathias Møller Nielsen mener, at Amalie Dideriksen har niveauet til at køre med om en topplacering, er konkurrenterne igen den store ubekendte:

"Selvom Amalies niveau er højt, er konkurrencen også skærpet siden sidste år, og så er det ved at være sidste chance for at teste forskellige taktikker af i forberedelserne op mod OL. Derfor er det også vigtigt, at hun rammer dagen, så vi kan få vigtig erfaring med i bagagen og bruge frem mod 2020," siger landstræneren.

Trine Schmidt skal til EM køre udskilningsløb, scratch og pointløb, og i 2017 blev hun dobbelt europamester, da hun vandt de to sidstnævnte discipliner i Berlin, men en skade har holdt den tempostærke dansker ude af konkurrence længe:

"Trine har været igennem et langt skadesforløb, og det er svært at sige, hvor langt hun er fra sit topniveau. Som udgangspunkt skal vi have realistiske forventninger, men i princippet kan det blive alt fra ingenting til fra medalje," slutter Mathias Møller Nielsen.

EM i banecykling køres fra 16. til 20. oktober i Apeldoorn og kan følges på TV2 Sport og TV2 Play.

Det danske banelandshold til EM består af:

Herrer
4.000 meter holdforfølgelsesløb
Lasse Norman Hansen, Frederik Rodenberg, Rasmus Lund, Julius Johansen
(reserve: Matias Malmberg)

Parløb (Madison)
Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv

Omnium
Lasse Norman Hansen

Scratch
Matias Malmberg

Pointløb
Matias Malmberg
 
Kvinder
Parløb (Madison)
Julie Leth og Amalie Dideriksen

Omnium
Amalie Dideriksen

Scratch
Trine Schmidt

Pointløb
Trine Schmidt

Udskilningsløb
Trine Schmidt

Programmet for de danske ryttere er (alle tider er cirkatider og kan let blive ændret med kort varsel):

Onsdag
Klokken 16.31
4.000 meter holdforfølgelsesløb - kvalifikation (herrer)

Klokken 19.24
Scratch (kvinder)

Klokken 20.46
4.000 meter holdforfølgelsesløb - 1. runde (herrer)

Torsdag
Klokken 19.32
Scratch (herrer)

Klokken 20.27
Udskilningsløb (kvinder)

Klokken 21.26
4.000 meter holdforfølgelsesløb - finaler (herrer)

Fredag
Klokken 14.40
Omnium I - scratch (kvinder)

Klokken 14.55
Omnium I - scratch (herrer)

Klokken 16.14
Omnium II - tempoløb (kvinder)

Klokken 16.29
Omnium II - tempoløb (herrer)

Klokken 18.16
Omnium III - udskilningsløb (kvinder)

Klokken 18.50
Omnium III - udskilningsløb (herrer)

Klokken 19.53
Omnium IV - pointløb (kvinder)

Klokken 20.51
Omnium IV - pointløb (herrer)

Lørdag
Klokken 19.33
Pointløb (kvinder)

Klokken 20.26
Pointløb (herrer)

Søndag
Klokken 15.02
Parløb/Madison (kvinder)

Klokken 15.47
Parløb/Madison (herrer)