Et af Danmarks største talenter på en BMX-cykel har nu kørt ned af rampen for sidste gang.28-årige Simone Tetsche Christensen har valgt at indstille karrieren.

Når man taler den danske BMX-elite, ja for den sags skyld den internationale elite, er det meget svært at komme uden om Simone Tetsche Christensen. Talentet fra Bjerringbro har nu valgt at lægge hjelmen på hylden, hvorfor vi hos Danmarks Cykle Union fandt det helt naturligt at sætte fokus på en ret så bemærkelsesværdig karriere.

Der er ingen tvivl om, at Simones resultatliste taler sit tydelige sprog. Hun er klart den danske BMX-rytter med flest resultater i bogen, og når man, som Simone, er hårdtarbejdende, målrettet og dedikeret, så lønner det sig. Hun er vinder af en World Cup, ja faktisk eneste finalist i World Cup-sammenhænge, to gange OL-deltager, og i relation til Team Danmark har hun siden 2014 været såkaldt verdensklasseatlet.

Simones landstræner Klaus Bøgh Andresen beskriver hendes karriere således: ”Simone er en helt enestående atlet, meget dedikeret og meget perfektionistisk. I forhold til hendes resultater kan der sættes flueben ved det hele – de taler for sig selv:  vinder af European Games, vinder af en World Cup, EM- og VM-medaljetager flere gange og OL-finalist. Igennem størstedelen af sin karriere har hun læst medicin ved siden af livet som BMX-rytter på topplan. Det har krævet rigtig meget balance og planlægning af hverdagsting, studier, træning, restitution, rejsedage og ikke mindst løb. Den balance har Simone håndteret rigtig flot, og jeg er personligt rigtig glad for, at jeg har været en del af hendes rejse gennem de knap 5 år hvor jeg har været ansat hos DCU.”

Lad os lige tage et view ud over de fantastiske resultater:
Årets Fund 2015 (kåret af Politiken)
Vinder af European Games i Baku 2015
To gange OL-deltager i hhv. Rio og Tokyo
Nr. 6 ved OL i Tokyo

Nr. 4 ved VM i Amsterdam 2014
Nr. 3 ved VM i Zolder 2015
Nr. 5 ved VM i Baku 2018

5 x World Cup podiums
World Cup-vinder, Manchester 2019.
24 x World Cup-finale

Nr. 3 ved EM i 2014
Nr. 2 ved EM i 2015
Nr. 3 ved EM i 2017
Nr. 2 ved EM i 2018
Nr. 3 ved EM i 2019

Også elitechefen i Danmarks Cykle Union, Morten Bennekou, har kun rosende ord til overs for en fantastisk karriere, der nu har fundet sin afslutning: ”Udover at Simone individuelt har haft en fantastisk flot karriere, som har budt på virkelig mange højdepunkter, tror jeg ikke, at jeg fornærmer nogen ved at sige, at hun er den bedste og mest succesfulde danske BMX-rytter nogensinde. Det betyder, at hun på alle mulige måder har haft en enorm betydning for BMX-sporten som både lokomotiv og rollemodel. Så jeg kan roligt sige, at vi i dansk eliteidræt i almindelighed og i dansk cykelsport i særdeleshed har utroligt meget at takke Simone for.”


Men hvad med hovedpersonen selv? Vi fangede Simone til en snak om karrieren, og om hvad fremtiden byder på?

HVORDAN KOM DU IND I SPORTEN?
Simones karriere kickstartes i slutningen af 2001, hvor lillebror Chris selv var begyndt som BMX-rytter i Bjerringbro BMX Klub, og man står jo ikke tilbage for sin lillebror. Hurtigt var Simone fanget af sporten og klublivet i Bjerringbro BMX klub, hvor de to ofte trænede på den nybyggede BMX-bane i Bjerringbro. Ret hurtigt var hele familien engageret. Med to aktive børn var forældrenes opbakning stor, og i en årrække kombineredes ferierne med de to søskendes deltagelse i EM og VM. Det stod på helt frem til 2017, hvor lillebror Chris stoppede.

Herefter tog Simones egen karriere fart; først med plads på det såkaldte talenthold og efterfølgende som 16-årig på landsholdet, og så var retningen sat.

HVILKE ER DINE STØRSTE OPLEVELSER?
Når Simone tænker tilbage, både med en smule vemod, men også med en naturlig glæde, var en af de største oplevelser klart at vinde European Games i Baku i 2015. Simone husker det som kæmpestort med en enorm og stærk hype om BMX, om Danmarks deltagelse og om hendes egen person. Men to gange OL fylder selvfølgelig også i oplevelsesregistret. OL i Rio var utroligt spændende som førstegangsdeltager, men uheld gjorde desværre, at finalen blev misset. OL i Tokyo var en kæmpestor oplevelse; både det at være til et OL, at være der med de meget store Covid-19-påvirkninger, men ikke mindst også med hendes flotte 6. plads.

Og så bemærker Simone sig også, en for nogen måske ubetydelig ting, nemlig hvordan forholdene har ændret sig markant over tid for BMX-sporten. Til at begynde med havde man nærmest blot tilhørssted under det nærmeste træ, til i dag hvor der er et stort professionelt set-up omkring det danske landshold.

HVILKET RESULTAT VIL DU HUSKE SOM DIT ALLERBEDSTE? 
Simone er stolt af alle sine resultater, men skal hun sætte fokus på nogle udvalgte, er den seneste flotte placering ved OL bestemt i toppen. Naturligvis er medaljerne ved EM og VM også fantastiske at huske tilbage på, for der har været mange, og hver og én varmer. Sejren i World Cuppen i Manchester, vinder af European Games i Baku 2015 og nr. 3 ved VM i Zolder 2015 står også stærkt i hukommelsen. Simone nævner også sin sølvmedalje til EM, samt bronzemedalje til VM i 2015 som helt specielle, for de blev vundet med to brækkede ribben.

Når Simone således tænker tilbage på de flotte resultater, er det med en stolthed over at have repræsenteret Danmark og at have været en markant del af det nye store set-up på landsholdet. Hun er kort sagt stolt over at være en del af sporten, dens udvikling og over at have sat et stort fodaftryk i dansk BMX.

HVAD HAR VÆRET DINE STØRSTE UDFORDRINGER?
BMX er en vild sport, konstaterer Simone. En udfordring har klart været de mange brækkede knogler. For eksempel var tiden op mod OL i Tokyo en udfordring. Simone brækkede underarmen på et hop på banen i Verona og blev opereret med kun 100 dage til OL. Det var en ret stor hurdle, hvor forberedelsen til OL blev fuldstændig smadret. Måske netop derfor mindes Simone den flotte 6. plads som en særlig ting, men udfordringen har også været det mentale. Hele tiden at være målrettet, at udvikle sig, men også blive sat tilbage ved de mange skader, og netop OL i Tokyo blev en stor mental udfordring. Simone siger her, at det ”mentale hul” efter OL nok var større end forventet. Som hun udtrykker det, så fik hun i den grad de såkaldte OL blues… Men mental modgang kan også gøre stærk, og det er nu her på bagkanten af karrieren, at det er gået op for Simone, hvor mentalt stærk hun er blevet. Her var kronen på værket den seneste og sidste træningslejr i netop Verona. Her valgte Simone at se sin ”modstander” direkte i øjnene – det store hop på banen i Verona skulle gennemføres. Det hop, der i den grad ændrede hele hendes OL forberedelse. For Simone var det vigtigt at hoppe det hop og dermed bevise for sig selv at det tekniske niveau stadig er højt. På den måde kan man sige at Simone, på denne måde rundede cirklen, da hoppet blev taget i fin stil og karrieren dermed stoppes med et højt bundniveau, hvilket var vigtigt for Simone efter så mange år i sporten.

HVAD HAR DU MÅTTET TAGE AF FRAVALG?
Når man som Simone har været dedikeret til sin sport gennem mange år, har man naturligt måttet tage nogle fravalg. Simone vælger dog at anskue det omvendt. Hun ser det som tilvalg frem for fravalg.

Hun har været fokuseret på sin karriere, men anerkender, at man som eliteidrætsudøver i højere grad er isoleret om sig selv og sin sport. Det at besøge venner har været udfordrende. Her ser Simone sig selv som en anelse firkantet – måske mere end hun burde have været. Og så har Covid-19-pandemien også gjort hende ekstremt fokuseret på ikke at blive smittet – især op mod OL.

Simone husker også de mange gange, hun er taget afsted på træningslejr frem for at gå i skole, men her kommer eliteidrætsudøverens struktur så til udtryk, for alle opgaver og afleveringer er løst til tiden. Vigtigt er det også, at de mennesker, der gennem årene har været omkring Simone, har kendt til den præmis, hun har levet efter, så ingen har givet hende dårlig samvittighed.

HVAD VIL DU SIGE TIL UNGE BMX-RYTTERE?
Simone mener, at det er et svært spørgsmål, for svarene kan nemt blive lidt klichéagtige. Men et af de råd, hun gerne vil give videre, er, at de unge ryttere skal lade være med at have for travlt med elitekarrieren og huske vigtigheden af at finde en god balance. Det behøver ikke at være elitært med det samme.

Nyd det, lad være med at kigge på resultater (selvom det er svært), men hav i stedet respekt for det privilegie det er at kunne dyrke sin sport på et højere plan. Og så bare giv den gas. Den mentale ballast, som det giver på den lange bane, er uvurderlig, konstaterer Simone.

HVORDAN SER DU FREMTIDEN FOR DANSK BMX?
Der er jo ingen tvivl om, at Covid-19 gennem de seneste år har været en udfordring, men for Simone har det været fedt at opleve, hvor mange gode danske BMX-ryttere, der faktisk er. De er vildt gode på cyklen, de er dedikerede – de vil det. Og så konstaterer hun, at landsholds setuppet er fantastisk. Der er en fantastisk vibe omkring holdet og rytterne. Det har især på sidste træningslejr i Verona været fedt at se, hvordan der efter OL-året er så mange, der vil det og kan det. Der er sgu fremtid, siger Simone med et smil.

NU HVOR DU STOPPER KARRIEREN, HVAD BYDER FREMTIDEN SÅ PÅ?
Øjnene bliver lidt fugtige ved det spørgsmål, for det at stoppe har været en stor beslutning, men når den nu er taget, er Simone med vanlig målrettethed allerede i gang igen. Hun er startet på sin kandidat i medicin efter 3 års pause, hvor hun glæder sig meget til at gå i dybden med sit studie.

Så nyder hun også det at ”have tid”, selvom hun lige skal vænne sig til det. Med et smil bemærker hun på denne regnvejrsdag, at det egentligt er skønt ikke lige at skulle køre intervaller, men i stedet koncentrere sig om noget andet. Den nærmeste periode skal gå med at finde ro og finde sig selv, og hun glæder sig nu til at ”lære” at være familiær, og hun konstaterer med et smil, at en af de første ting, hun skal have lært, er at small talke. Det er en ny hverdag, der nu starter for den dedikerede Simone.

Nu kalder det på hygge med venner og familie, og måske skal hun og kæresten have en hund. ”Men jeg starter nok lige med at falde lidt til ro først,” siger Simone. ”Jeg glæder mig til ikke at skulle stresse over udstyr, rejser og træningsplaner, men det er nu også meget vigtigt at sige, at jeg elsker BMX-sporten. Jeg har fået meget, og jeg vil gerne give meget tilbage igen, så mon ikke jeg i en eller anden sammenhæng kan findes ude på banen igen,” slutter Simone og begiver sig ud til sin nye hverdag.

Fra Danmarks Cykle Union ønsker vi Simone alt muligt held og lykke fremover. Tak for fantastiske resultater. Tak for at være en imponerende eksponent for BMX-sporten og tak for at have repræsenteret Danmark og DCU på fornem vis.