Danmarks Cykle Unions elitechef og ungdomslandstræner har de seneste måneder opdateret og videreudviklet talentudviklingskonceptet for dansk BMX - et koncept, som fremover omfatter nye regionstræninger, der blandt andet skal fungere som en forberedelse til de egentlige kraftcentertræninger.

Centralt for BMX-talentarbejdet i ungdomsårene står kraftcentertræningerne for udtagne ryttere i alderen fra 15 år og op. Her har klubberne mulighed for at indstille ryttere til en prøvetræning, hvor ungdomslandstræner Niklas Laustsen vurderer, om rytterne kan indgå i kraftcentertræningen - og grundlæggende udtager ungdomslandstræneren deltagerne på baggrund et helhedsindtryk af niveau, træningsflid samt lyst og evne til at køre supercross.

Kraftcentertræningen er dermed en hjørnesten i DCU’s langsigtede talentudviklingsstrategi for dansk BMX - det er her, den reelle talentudvikling har sit udgangspunkt, og det er herfra, der sigtes mod at udvikle ryttere, som i fremtiden kan gøre sig gældende i den internationale elite, forklarer Niklas Laustsen:

”På denne her måde arbejder vi med en specifik gruppe, hvorfra den næste generation af eliteryttere gerne skal forme sig. Vi er naturligvis helt opmærksomme på, at det vil tage sin tid at bygge det udvidede talentudviklingskoncept op, men vi tror på, at denne nye struktur vil bære frugt frem mod OL i 2024 og 2028,” siger den danske ungdomslandstræner.

Ambitionen i det nye koncept er at udvide kraftcentertræningen, så der i løbet af 2019 eller starten af 2020 vil være etableret to kraftcentre - hhv. Kraftcenter Øst og Kraftcenter Vest - med træning én gang om ugen i sommerhalvåret og et struktureret program for vinterhalvåret, og Kraftcenter Øst er allerede nu på plads med udgangspunkt i Københavns BMX Klub.

For ryttere i alderen 10 til 15 år vil der blive oprettet 'DCU regionstræninger', hvor ambitionen er at have tre fungerende regionstræningscentre med ni årlige regionstræninger - alle i sommerhalvåret. Og selvom regionstræningerne kan og skal bidrage til at forberede ryttere til de senere kraftcentertræninger, er det er vigtigt for Niklas Laustsen at understrege, at der ikke er tale om særlige talenthold, men derimod et initiativ som primært skal være med til at fastholde rytterne i sporten:

”Regionstræningerne er ikke elite- eller talenttræninger, og der vil være åben tilmelding, men de skulle gerne være med til at skabe et fundament og et tilstrækkeligt antal ryttere til de senere kraftcentertræninger,” fastslår ungdomslandstræneren.