Det blev til favoritsejre på stribe ved søndagens World Cup i cyklecross i Bogense, og selvom de danske ryttere som forventet ikke kunne blande sig i topstriden, fightede de forbilledligt og var tydeligt opsat på at give det store danske publikum en god oplevelse.

Storfavoritterne Thomas Pidcock, Sanne Cant og Mathieu van der Poel var suveræne på den smukke og teknisk svære bane, der for alvor appellerede til de rene specialister - stjernerne leverede simpelthen en cross-opvisning, som alle både kunne nyde og lære af.

Stor støtte til de danske ryttere

Annika Langvad blev bedste dansker som nummer 27, og hun var både glad for at få mulighed for at køre i Danmark og tydeligt imponeret af publikumsopbakningen:

”Det er fedt, det er lykkedes at få så store events til Danmark – både World Cup og VM. Det var en meget intens publikumsoplevelse i dag. Da mit navn blev råbt op som et af de sidste, kom der er et kæmpe jubelbrøl, og det var meget overvældende,” siger den dansk MTB-stjerne.

Langvad er også glad for den opmærksomhed, som cross har fået herhjemme:

”Jeg har bidt mærke i, at der begynder at komme rigtig meget fokus på sporten i Danmark, og at der er meget interesse for også at komme ud at køre cross, så det kom ikke bag på mig, at der var stor opmærksomhed, men det var rigtig positivt at få bekræftet, at der sker meget på cyklecross-fronten her i Danmark,” fastslår Annika Langvad.

Dansk cyklecross i udvikling

Resultatmæssigt kunne Langvad godt have ønsket sig en bedre placering, men mange faktorer spiller ind – og så er det svært at få både sommer- og vintersæson til at hænge sammen:

”Det er ikke bare lige at hoppe over på cyklecross-cyklen og forvente, at jeg har samme niveau i forhold til konkurrenterne, som jeg har i MTB, og ruten lå ikke super godt til mig – der var for meget løb på bakkerne. Det vil kræve en specifik satsning at komme helt i top inden for cross, for hverken fysisk eller mentalt kan man være i topform året rundt,” siger Langvad, der også peger på andre elementer som afgørende:

”Det er en udstyrstung sport, så du skal virkelig have et godt setup omkring dig, for at det kan fungere i det lange løb, og det er en udfordring. Det er nærmest kun de meget specialiserede cyklecross-hold, som satser på det og har erfaringen med det. Danmark har ikke cyklecross-hold på højeste niveau, og vi mangler noget erfaring simpelthen,” forklarer den femdobbelt MTB-verdensmester.

Hun glæder sig over, at netop den udvikling, man er inde i, og løb af denne type på dansk grund er med til at skabe den nødvendige erfaring og kan bidrage til, at flere ryttere satser på cross.

Stjernen på sidelinjen

Den lokale helt Simon Andreassen måtte til manges skuffelse melde afbud i sidste øjeblik, da han efter en kompliceret rygskade havde fået lægelig besked på at holde sig i ro. Men han ville ikke undvære at opleve stemningen og var derfor at finde på tilskuersiden af barriererne, hvor han sammen med tusindvis af andre støttede de danske ryttere på ruten:

”Jeg er meget overrasket over den store interesse og den fantastiske stemning. Jeg har ikke prøvet at stå på sidelinjen på den her måde før, og det selvfølgelig svært, når man gerne vil køre foran så mange danske tilskuere, men jeg har været nødt til at passe på mig selv og fokusere på at komme mig over min rygskade. Det er meget sjældent, jeg har mulighed for at snakke med folk til løbene, men det havde jeg muligheden for i dag, og det var fedt at få så mange positive bemærkninger med og opleve så stor støtte,” fortæller Andreassen.

Det unge danske MTB-talent ser det dog ikke som et sportsligt problem, at han ikke deltog i World Cup-løbet:

”Jeg ser det ikke som et problem, at jeg ikke fik kørt ruten i dag. Jeg regner med at få mulighed for at træne den op til VM. Den ligger måske ikke så godt til mig med de skarpe sving og meget løb, men nu må vi se, hvordan den endelige rute kommer til at se ud i 2019,” siger Andreassen.

Hos herrejunior vandt tjekkiske Tomas Kopecky suverænt foran tre hollændere, mens et andet lokalt håb, Ian Millenium, blev bedste dansker som nummer 29 – og for ham har hele oplevelsen givet et stort motivationsboost:

”Det var helt fantastisk. Det var en fantastisk stemning ude på ruten. Bare det at prøve at køre med nogle af de bedste i verden er jo helt fantastisk, og det giver jo også en lidt mod, og jeg lærer meget af det,” siger Millenium, der også fortæller, at mange af de internationale ryttere roste ruten.