Danmarks Cykle Union står sammen med organisationer i Norge og Sverige bag en af de største satsninger på kvindecykling nogensinde. Fra 2021 bliver Skandinavien hjemsted for WorldTour-etapeløbet Battle of North - kvindernes pendant til Tour de France.

Bag Battle of North står arrangørerne af de etablerede WorldTour-løb Ladies Tour of Norway og Vårgårda i Sverige og så Danmarks Cykle Union, der længe har haft ønske om et kvindeløb på WorldTour-niveau - og nu får Danmark altså Grand Depart for verdens største etapeløb, både for herrer og for kvinder, i 2021:

"Vi er utrolig glade for og stolte af at være en del af det her projekt. Det har været vigtigt for os at være med til at skabe et løb, der matcher den rivende udvikling i dansk og international kvindecykling, og ambitionerne er, som det fremgår, meget store, siger Danmarks Cykle Unions formand," Henrik Jess Jensen.

Med Team Virtu og Bigla og hele ti ryttere på WorldTouren i år – heriblandt stjerner som Amalie Dideriksen og Annika Langvad – er Danmark allerede ved at blive en markant spiller i international kvindecykling, og for en af de ryttere, som har leveret store resultater i år, Cecilie Uttrup Ludwig, bliver Battle of North noget særligt:

"Det er en fantastisk idé med en nordisk Grand Tour og det helt rigtige tidspunkt for kvindecyklingen. Det bliver noget helt specielt at køre så stort et løb på hjemmebane - jeg glæder mig så meget til at køre i Danmark. Og det er så vigtigt at få TV-tid, så alle kan se, hvor fantastisk, kvindecykling er," fortæller Cecilie Uttrup Ludwig. 

Samme positive udvikling inden for pige- og kvindecykling ser man både i Norge og i Sverige, og Danmarks Cykle Union, Ladies Tour of Norway og Vårgårda har sammen nogle af de bedst tænkelige forudsætninger for at kunne skabe et løb på højeste niveau:

"Vi regner med, at hele verdenseliten vil være på plads sammen med millioner af TV-seere og selvfølgelig også tusindvis af tilskuere langs ruten," siger Roy Moberg, løbsdirektør for Ladies Tour of Norway.

Løbet, der har som mål at blive det største på kvindernes WorldTour-kalender, skal distribueres live på TV til hele verden, og det bliver en unik mulighed for at promovere det bedste, som Danmark, Sverige og Norge har at byde på af natur, kultur og idræt.

"Vi samarbejder med de største TV-stationer i de tre lande, og også på dette område bliver det selvfølgelig et unikt samarbejde, som de finder meget interessant og spændende, fortæller Kjell-Erik Kristiansen," der er medieansvarlig for Ladies Tour of Norway.

Det forventes, at løbet i 2021 kommer til at have tre etaper i Danmark, tre i Sverige og afsluttes med fire etaper i Norge, og Battle of North kommer til at ligge i august på samme tidspunkt, som Ladies Tour of Norway og Vårgårda hidtil har været kørt – og projektet får allerede international opmærksomhed og anerkendelse fra blandt andre verdensstjernen Marianne Vos:

"Det er et meget spændende koncept, som jeg ser frem til," fastslår Marianne Vos.