Efter et afbudsramt 2019-2020 kan de danske cross ryttere endelig klikke i pedalerne og deltage i internationale stævner. Og i den kommende weekend gælder det EM i cyklecross i Holland.

Det er en glad cross landstræner, Benjamin Justesen, der nu kan melde udtagelsen af ryttere til EM i cyklecross ud. ”Efter en sæson hvor såvel udvikling som løbskalender led under COVID-19, er landsholdsarbejdet nu igen i gang og det kan man jo kun glædes over. I oktober tog de første ryttere på træningslejr i Spanien og i denne weekend blev den danske sæson skudt flot i gang på Århus cykelbaneBilledet står klart, og spørger man mig, er der så at sige ”forår på vej” i dansk cyklecross, idet det spirer og gror i mange dele af landet. Der er permanente crossanlæg på vej flere steder og udbuddet af gratis cyklecross-træning er begyndt at vise sit værd. Der er en rigtig solid gruppe unge piger og drenge på vej og sjældent har niveauet været højere. Der går stadig et par år før vi ser dem på landsholdet, men de er godt på vej”, konstaterer en forventningsfuld Benjamin Justesen.

Der bliver landet over lavet et stort frivilligt stykke arbejde for at drive denne udvikling, og såvel Danmarks Cykle Union som Landstræner Benjamin Justesen, sender en stor tak og kan kun rose de mange klubber som arbejder benhårdt for denne udvikling. De klubber som i den forbindelse skulle ønske et samarbejde med ”Danish Cross academy modulet” kan kontakte landstræner Benjamin Justesen eller Thomas Nørup, ansvarlig for Danish Cross academy.  

Udtagelsen til EM
EM i 2021 byder på en ret utraditionel crossrute med brosten og flere højdemeter. Mesterskaberne afholdes på Col du Wam ved Drenthe i Holland. Udtagelsen til EM er grundet den forlængede MTB og landevejssæson præget af mange nye ryttere, da flere af de etablerede ryttere, har haft brug for en pause. Det betyder at landstræneren rejser afsted med et yngre hold, med flere nye ryttere, men bistået af solide kræfter, som har løftet niveauet betragteligt i sæsonen.
Der er derfor fokus på erfaring for de fleste, men også en målsætning om en eller to top-20-placeringer hjem i bagagen. Ruten i Holland kræver meget fysisk og det kan blive en fordel for de danske ryttere.

De udtagne ryttere er:

U19 Women (lørdag d. 6/11 kl.: 11:00 – 11:40)
Julie Lillelund (Herning Cykel Klub)

U19 Men (søndag d. 7/11 kl.: 11:00 – 11:45)
Gustav Heby Pedersen (Aalborg Mountainbikeklub)
Daniel Weis (Roskilde Cykel Ring)
Frederik Lykke (Team Mascot WorkWear)

U23 Men (lørdag d. 6/11 kl.: 13:15 – 14:05)
Gustav Frederik Dahl (Team Give Elementer)
Simon Bak (Cykling Odense)
Karl-Erik Rosendahl (Cykling Odense)

Landstræner Cyklecross Benjamin Justesen sætter disse ord på udtagelsen af ryttere: “ Vi har 2 ryttere i U19 truppen, som har niveau til en top 20 placering, begge har tidligere vist internationalt niveau og på en god dag kan vi måske ramme en top 15 placering”. Derudover har vi to U19 ryttere som skal have deres første rigtige internationale erfaring i cross på øverste hylde. Her er erfaring og læring af presset ved de store mesterskaber i højsædet, begge er ryttere som jeg forventer kan udvikle sig positivt de næste par år. I U23 klassen er det mere erfarne ryttere, som vi stiller med, særligt er forventningerne store til de to erfarne ryttere, der begge har lagt lag på deres niveau i 2021. Derudover har vi en ny U23 rytter med som allerede sidste år viste en flot udvikling, vi forventer han kan lære af de rutinerede og fortsætte den rigtige flotte udvikling” slutter landstræneren.