Motionscykling og motionscykelløb skal være en god og sikker oplevelse for alle. Derfor er DGI og DCU gået sammen om at sætte fokus på sikkerheden i motionscykelløb.
Over 500.000 danskere bruger cyklen til andet og mere end transport. Motionscykling er en populær motionsform, og motionscykelløb er en motiverende idrætsoplevelse for mange. Tusindvis af cykelmotionister deltager hvert år i motionscykelløb, og rigtig mange kommer hjem med en god oplevelse.
På et møde i Vejle tirsdag den 5. marts 2019 har de 14 største danske motionscykelløb, DGI og Danmarks Cykle Union igangsat arbejdet med at sørge for, at alle kender og følger retningslinjerne for motionscykelløb.
De senere år har der desværre været flere tilfælde, hvor nogle deltagere har optrådt uansvarligt og uforsvarligt – og det ønsker vi i organisationerne nu at imødegå, fortæller Mogens Kirkeby, hovedbestyrelsesmedlem i DGI:
”Motionscykelløb er ikke væddeløb eller et sted, hvor man kan tilsidesætte egen eller andres sikkerhed. Uforsvarlig kørsel hører ikke hjemme i motionscykelløb, og DGI og DCU vil sammen med de store cykelmotionsløb stå sammen om at udbrede den gode cykelkultur, ” siger Mogens Kirkeby.
Han peger på, at selvom det er nogle få, der ikke forstår at holde sig inden for rammerne, er det vigtigt, at alle aktivt tager del i at udbrede den gode cykelkultur:
”Vi ønsker, at motionscykelløb fortsat skal være en god og sikker oplevelse for alle deltagere, og vi forventer, at alle deltagere bidrager positivt til dette, ” understreger Mogens Kirkeby.
I DCU er formand Henrik Jess Jensen glad for, at der kommer fokus på sikkerheden:
"Vi skal blive endnu bedre til at gøre det klart, at der er forskel på motion og konkurrence. Og så skal vi som arrangører blive meget bedre til at fortælle, at der er mulighed for både at køre sikre motionsløb og sikre konkurrencecykelløb på alle niveauer i Danmark, så der er ikke grund til at opføre sig uforsvarligt og ødelægge oplevelsen for hinanden, ” siger Henrik Jess Jensen.
DCU’s formand er bevidst om, at det ikke er nok at opfordre den enkelte rytter til at følge regler og anvisninger, men at arrangører, klubber og organisationer skal være konsekvente i forhold til at gribe ind og sanktionere:
”Vi skal tage opgaven alvorligt i alle led, for vi kan ikke leve med, at nogle få sætter andres helbred på spil, fordi de vil køre konkurrence det forkerte sted. Sammen tilbyder DGI og DCU hundredvis af gode cykeloplevelser, så der er noget for alle – og målet er, at danske motionscykelløb skal være sjove og sikre og bidrage til den stærke og rige cykelkultur herhjemme, ” fastslår Henrik Jess Jensen.
Statement
Danmarks Cykle Union, DGI og de største danske motionscykelløb vil stå sammen om at udbrede den gode cykelkultur med udvikling af et kodeks for deltagelse i motionscykelløb. Vi ønsker, at motionscykelløb fortsat skal være en god og sikker oplevelse for alle, og vi forventer, at alle deltagere bidrager positivt til dette ved at:
1. Overholde færdselsreglerne.
2. Rette sig efter løbsarrangørernes anvisninger.
3. Vise hensyn.
4. Have respekt for andre.
5. Kende egen begrænsning.
Tiltrådt 5. marts 2019 af:
Danmarks Cykle Union, DGI, Grejsdalsløbet, Hærvejsløbet, Fjorden Rundt, Tøserunden, Sjælland rundt på cykel, Sjælland på tværs, Fjordløbet Randers, Danmarks Højeste Motionscykelløb, Fyen Rundt, Medieløbet, Stjernetour de Grindsted, Tour de Vestfyn, Coast2coast Jylland, Bakkeløbet, Veggerby Sport & Kultur, Sjælsø Rundt, Geopark Bjerg Grand Prix, Aarhus-København.