Grote Prijs CK Aarhus var arrangør af dette års DM i Cyklecross, der igen blev afviklet på Aarhus Cyklebane

Der var, traditionen tro, lagt op til det helt store brag af et stævne, da de danske mestre skulle findes i den store vinter disciplin; Cyklecross. Arrangørerne, Grote Prijs CK Aarhus, havde for andet år i træk designet en meget udfordrende rute på 2700 meter. Ruten bød på et udfordrende og meget varierende underlag bestående af grus, græs, sand, beton, asfalt.
Disse ingredienser tillagt søndagens store portion mudder – gav netop den spicy cocktail, der kendetegner et helt rigtigt cross mesterskab. Og havde der været mulighed for tilskuere på området, så havde de fået et fantastisk stævne at se. Men desværre var der igen i år restriktioner, der ikke gav mulighed for tilskuere inde på området. I stedet kunne tilskuerne nyde livedækning af DM for Elite-klasserne hjemme i stuerne, idet Cross DM blev sendt på SPORT LIVE, med Jørn Husum og Thomas Nørup bag mikrofonerne.
Modsat sidste års DM blev 2022 udgaven afviklet under meget skiftende vejrforhold, med alt fra Isslag, sne, frossen jord - til tø og mudder. I alt 218 ryttere stillede op til DM, som blev afviklet over 2 dage. Lørdag den 8. januar kørte B&U, Masters og klassen Danish Open - mens Junior, Dame Elite og Herre Elite kørte søndag den 9. januar.

Lørdag havde ungdomsklasserne glæde af den frosthårde rute, tillagt et drys sne - mens tøvejret langsomt trængte sig på, i takt med at solen kom højere på himlen. I de forskellige ungdomsklasser var der spændende kampe om medaljerne, og en del nye ryttere havde fundet vej til DM 2022.
Det 45 mand store Danish Open motionsfelt kørte uden krav til cyklen og stillede derfor op på alt fra cross - over gravel til MTB og en enkelt, kan man vist roligt sige modig rytter, stillede til start på en landevejscykel. De to tidligere junior danmarksmestre, Jonas Gudahl og Dan Andersen stillede til start, ligesom fjerde pladsen fra U23 VM i Middelfart i 1998, Klaus Nielsen havde fundet vej til løbet. Løbet blev dog vundet af en stærkt kørende Nicolaj Nicolajsen fra Bike Pit

I mastersklasserne udspillede der sig masser af tætte opgør, særligt i de store H40 og H50 felter. Landstræner Benjamin Justesen blev H40 Danmarksmester efter at have kæmpet med den tidligere Danmarksmester, Tommy Moberg Nielsen. Den stærke Randersrytter Per Bonde tegnede sig for 3. pladsen. I H50 vandt den brølstærke Palle Egeberg igen.  

Søndag - eliteklasserne
Det store område forvandlede sig hurtigt til det dejligste mudderbad og der var lagt op til en rigtig Cross fest. Og der blev ikke sparet på noget som helst – kunne man se rytternes ansigter, ville man kunne se et kæmpe smil – det var hårdt, vådt, pløret og helt fantastisk. Men trods de udfordringen mudderet gav, udeblev resultaterne ikke

I Juniorklassen vandt Daniel Weis helt suverænt. Han satte sig fra starten i spidsen og vandt suveræn. Der var spurtopgør om andenpladsen, hvor Mads Landbo tog sølv foran Frederik Lykke.

I Dame Elite måtte den stærke to'er fra sidste års DM Sofie Heby samt Nikoline Splittorff melde afbud pga. corona. Derfor blev der fra starten Caroline Bohé, der tog teten og lagde tempoet. Bohé lagde tidligt afstand og kørte solo mod mål. Derved nappede Caroline Bohé DM trøjen for intet mindre end femte gang.
Der blev udkæmpet en spændende dyst om andenpladsen mellem Olympia Bianca Norrid-Mortensen og Julie Lillelund. Lillelund har i en årrække trænet til Onsdagscross - og kender derfor området på og omkring Aarhus Cyklebane særdeles godt. Trods Lillelunds overblik og hurtigere linjer, bed Norrid sig fast og slap ikke så let, selv da hun blev ramt af voldsom krampe. Men selvom Norrid fik gang i benet igen, var Lillelund kørt og tog derved andenpladsen, med Norrid på skamlens sidste trin

I herre Elite så løbet fra starten ud til at skulle afgøres mellem Sebastian FIni og den tidligere junior verdensmester i cyklecross, Simon Andreassen. De to lagde sig fra starten i front med Oliver Vedersø og resten af feltet lige efter. Der blev byttet pladser i front nogle gange. Cirka halvvejs i løbet fik Simon Andreassen skabt et hul og dermed også distance til Sebastian Fini, der nu befandt sig herefter i en gruppe, blandt andet sammen med den førende rytter af Cross-cuppen, Gustav Frederik Dahl, samt Vedersø og Tobias Lillelund. Det blev Gustav Frederik Dahl, der alene skulle forsøge at fange Andreassen, det lykkedes dog ikke og han sluttede godt 30 sekunder efter Simon Andreassen. Herefter kom Vedersø i mål som treer. Sebastian Fini, der har vundet DM de seneste fire år, måtte således se sig slået af en meget stærkt kørende Simon Andreassen.

Alt i alt igen et fantastisk stævne på området omkring den ikoniske cykle bane i Aarhus.

DCU’s bestyrelse har tildelt afholdelsen af DM i 2023 til ABC – Arbejdernes Bicykle Club. Som et symbol herfor, overrakte Grote Prijs CK Aarhus, den gyldne ko klokke til ABC. DM i CykleCross afholdes i weekenden den 14. og 15. januar 2023 ved Ballerup Super Arena.

Resultater
Herre Elite
1 Simon Andreassen, Cannondale Factory Racing                 
2 Gustav Frederik Dahl, Give Cykelklub         
3 Oliver Vedersø Sølvhøj, Torpado Ursus

Dame Elite
1 Caroline Bohé, Ghost Factory Racing Team                           
2 Julie Lillelund, Racing Bjerringbro               
3 Olympia Bianca Norrid-Mortensen, Holte MTB Klub

Danish Open Herrer
1 Nicolaj Nicolajsen, Bike-pit.dk
2 Jacob Lykke, PRONGHORN RACING
3 Klaus Nielsen, MySelf

U19 Herrer
1 Daniel Weis Nielsen, Team NPV - Carl Ras, Roskilde Junior
2 Mads Landbo, Tscherning Canyon Cycling Acade
3 Frederik Lykke, Silkeborg IF Cykling

Øvrige resultater findes på https://www.cyklingdanmark.dk/resultater/

Links:
Se billeder fra DM 2022 løbene på
https://www.facebook.com/groteprijs/
og
https://www.facebook.com/groups/cyklecross

 

Foto: Uggi Kaldan