Dannebrogstrikoten er mere prestigefyldt end nogensinde, og med en lang række store WorldTour-navne og ikke mindst stærke hjemlige teams til start er der garanti for drama, fest og cykelløb på højeste niveau, når de nye danske mestre i landevejscykling skal findes i Guldborgsund Kommune fra 28. juni til 1. juli. 

På både kvinde- og herresiden er en noget nær historisk stærk ryttergeneration med til at gøre DM-ugen til en national cykelsportsbegivenhed ud over det sædvanlige, og de teknisk udfordrende og smukke veje i Guldborgsund Kommune vil sammen med tusindvis af tilskuere i start- og målbyerne udgøre en fantastisk scene for årets danske mesterskaber. Formanden for Kultur-, Fritids- og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune, Martin Lohse, ser da også frem til sommerens store begivenhed:

”Vi glæder os til at byde rytterne velkommen og vise vores egn frem. Vi er sikre på, at vi sammen får skabt de perfekte rammer for nogle fantastiske dage med cykelløb i verdensklasse. Der er lagt op til en sand folkefest for borgere, turister og cykelentusiaster,” siger Martin Lohse.

Store ambitioner og grand departs

Der ligger et omfattende researcharbejde bag ruterne, som skal sikre spektakulære DM-løb - enkeltstarten har start og mål i hjertet af Nykøbing, mens der til linjeløbene for første gang i DM-historien er flere forskellige startbyer med ”grand depart”. Kvindernes løb starter i Sakskøbing, herrernes begynder i Stubbekøbing, mens den fantastiske rundstrækning i målbyen Nysted er fælles for alle felter - og dermed er der dækket op til cykelfest i hele kommunen! Ambitionerne i både Guldborgsund Kommune, Danmarks Cykle Union og Lolland Falster Cykle Klub matcher da også niveauet hos teams og ryttere:

”Både sportsligt og publikumsmæssigt er dansk cykelsport inde i en fantastisk udvikling, og derfor er det afgørende for Danmarks Cykle Union at lægge de største begivenheder i områder, hvor interessen og den lokale opbakning er stor – og her har samarbejdet med Guldborgsund Kommune og Lolland Falster Cykle Klub og ikke mindst den imponerende støtte fra byer, borgere og erhvervsliv været helt utroligt. Det hele har vi så kunnet kombinere med ruter, der indbyder til spændende cykelløb for ryttere og tilskuere, så det er gået op i en højere enhed,” fastslår formanden for Danmarks Cykle Union, Henrik Jess Jensen.

DM - på internationalt niveau

DM er blevet et vigtigt og prioriteret sæsonmål for både hjemlige teams og stjerneryttere fra internationale hold. Hos kvinderne er antallet af WorldTour-ryttere til DM nærmest eksploderet, og hos herrerne vil DM-løbene i år ligeledes tælle en lang liste af rytterprofiler fra øverste internationale hylde – og det glæder cheflandstræner Anders Lund:

”Prestigen i de danske mesterskaber i landevejscykling er bestemt ikke blevet mindre i takt med det høje internationale niveau, de danske ryttere præsterer på i disse år. Spredningen af danske professionelle på WorldTouren betyder endnu mere spænding, samtidig med at kontinentalrytterne spiller en stadig mere fremtrædende rolle i både enkeltstart og den samlede start.”

Hos kvinderne vil etablerede navne som Amalie Dideriksen, Cecilie Uttrup Ludwig, Julie Leth, Trine Schmidt og den forsvarende mester Camilla Møllebro med sikkerhed få kamp til stregen af ryttere som Pernille Mathiesen, Emma Norsgaard og Christina Siggaard. Hos herrerne skal Mikkel Bjerg, Julius Johansen, Mads Würtz Schmidt og Kasper Asgreen forsøge at slå den forsvarende enkeltstartsmester, Martin Toft Madsen, på en rigtig tonserrute i og omkring Nykøbing F. I linjeløbet, der altid er et hårdt kørt løb, vil de hjemlige hold gøre alt for at at stække WorldTour-rytterne – og feltet vil næsten utvivlsomt blive splittet:

”Den samlede start med mål i Nysted kunne sagtens udvikle sig til et hårdt sidevindsløb, hvor den forsvarende mester Mads Pedersen allerede nu har annonceret, at han går efter at gentage succesen,” fortæller Anders Lund.

Mads P: Vil forsvare DM-trikoten

Netop Mads Pedersen har haft et forrygende år og er et af cykelsportens varmeste navne – både nationalt og internationalt. En sensationel andenplads i Flandern Rundt og udsigt til mange år med store etapeløb og klassikere har dog ikke ændret, at DM er et fikspunkt og en titel, det unge stjerneskud går målrettet efter at forsvare.

”Det er helt særligt for cykelsporten, at vi har de her trøjer, vi kan vise frem ude i verden - og jeg er meget stolt af at køre i den trøje, så det vil jeg gerne blive ved med,” siger Mads Pedersen.

Læs mere om Mads Pedersens ambitioner om at genvinde DM i Cykelmagasinet 

Bag DM i landevejscykling 2018 står Guldborgsund Kommune, Lolland Falster Cykle Klub og Danmarks Cykle Union. 

Læs mere om DM-ugen her