Søndag skal årets danske cykelcross-mestre findes på en flot og udfordrende rute i Slagelse – og med godt tre uger til VM i Dürbendorf vil landstræner Benjamin Justesen holde ekstra skarpt øje med de unge ryttere. 

De forsvarende mestre i både herrernes og kvindernes elitefelt er klar på startstregen, når cross-DM afvikles i weekenden – Sebastian Fini Carstensen og Caroline Bohé var urørlige til DM i Odense sidste år, og de to store profiler fra MTB-landsholdet er da også klare favoritter i Slagelse.

Spænding i de unge klasser
Til gengæld er der stor spænding om udfaldet i herrernes talentfulde U23- og U19-klasser, og landstræner Benjamin Justesen lægger ikke skjul på, at der endnu ikke er lukket for udtagelse til VM-holdet. 

”Selvom der allerede er ryttere udtaget til VM, vil jeg først efter DM lave den endelige udtagelse, så der er altså ekstra god grund til at gøre sit allerbedste til DM i weekenden. Vi har som tidligere fortalt fokus på U19- og U23-rytterne, og det er også i disse klasser, at jeg forudser nogle virkelig spændende dueller til DM,” siger Benjamin Justesen.

Slagelse MTB er vært for årets danske cross-mesterskaber, som afvikles på en komprimeret rute i hjertet af Frederikshøj - og DM byder på både asfalt, græs, trapper, bomme og en rigtig ’belgierskrænt’. Det hele sker inden for en omkreds af 1.000 meter, så der er lagt op til god underholdning, og landstræneren opfordrer da også alle med interesse for cross til at komme til Slagelse for at se de bedste danske ryttere krydse klinger om DM-titlen.

”Det er måske det mest spændende DM i mange år. Flere ryttere har vist internationalt potentiale, og med den rette udvikling kan vi igen få crossryttere i toppen af verdenseliten. Og så er DM en begivenhed, der kun kan opleves denne ene dag om året, og som alle gode fester bliver det sjovere, hvis vi er mange, som deltager,” fastslår Benjamin Justesen. 

Optakt til VM
DM er både den nationale sæsons højdepunkt og det sidste udtagelsesløb for ryttere, som skal deltage ved VM i Schweiz den 2. februar. Til EM i november havde Benjamin Justesen udtaget tre U23-herrer og fem U19-herrer, men landstræneren understreger også, at det ikke er garanti for VM-deltagelse.

Som noget nyt tager en gruppe af forhåndsudtagede VM-ryttere på træningslejr ugen efter DM. Dette skal give landsholdet den bedste optakt til VM og sikre, at udviklingen kan fortsætte fremover - derfor bliver udover træningen lavet vidensoplæg for rytterne, så de både får en mental, teoretisk og fysisk viden med sig hjem.

”Vi skal ikke blot have veltrænede ryttere, men også veluddannede ryttere, ellers kan vi ikke klare os i det internationale cykelmiljø på den lange bane. Cykelcross er på mange måder en nichesport i Danmark, men det betyder ikke, at vi ikke skal være ambitiøse. Vi ønsker at rytterne får læring og erfaring, som de kan tage med sig i alle retninger af cykelsporten og i hele deres karriere,” slutter Benjamin Justesen. 

DM-programmet er som følger:
9.00-12.00: B&U- samt masterklasser
12.30: U19- og U23-herrer
13.45: Elitekvinder
14.45: Eliteherrer 

Start & mål på Frederikshøjvej 20 ved tennisklubbens baner.

Parkering på Fælledvej ved Slagelse Sygehus.