TEAM CHANGE Lingerie har på kort tid skabt et enormt populært cykelhold for kvinder. Opskriften på succes har været et uformelt og sjovt fællesskab med ambitioner og plads til alle – og så har initiativtagerne fundet en ny måde at balancere klublivet med uforpligtende holdtilbud.

Idéen bag TEAM CHANGE Lingerie kan synes enkel, og måske er det hemmeligheden bag den store tilslutning til projektet: Bare mød op!

Lyst som princip
Det uforpligtende tilbud til alle kvinder, som har lyst til at cykle, hvor det eneste krav er en racercykel med klikpedaler, har under alle omstændigheder fået det faste deltagerantal til at vokse fra fire til over 50 på 12 måneder - uden større armbevægelser end nogle Facebook-opslag.

For Henriette Rald og Hanne Malmberg, kvinderne bag TEAM CHANGE Lingerie, var det afgørende, at det cykelhold, de skulle være en del af, ikke blev en sur pligt - og det er en af forklaringerne på den store interesse:

”Det er forbudt at have dårlig samvittighed på teamet. Man kommer, når man kan, og deltager i de arrangementer, man har lyst til. Vores fællesskab skal være et frirum uden sure pligter, dem er der rigeligt af i hverdagen. Og heldigvis er vi mange, der har lyst til at cykle hver uge,” fortæller Henriette Rald.

Princippet betyder også, at det er helt i orden at springe træningen over, hvis man ikke lige har tid til at cykle - og det medfører hverken, at man bliver udelukket fra at køre med fremover eller at de andre er stukket af, når lysten melder sig igen. Hvis formen og benene ikke er til så meget på dagen, så kan man altid cykle med begynderne på hold 1. Men teamet rummer også licensryttere og ryttere, der har kørt ’Race across America’.

Hos TEAM CHANGE Lingerie inddeles træningen som minimum i tre hold efter niveau, hvor ’begynder-holdet’ er fast inventar. Og det har netop været et andet vigtigt element i succesen, at der altid er tid, rum og ressourcer til at indsluse nye på holdet.

”Begynderholdet er vigtigt. Her træner vi de mest elementære kommandoer hver gang. Men der går sjældent lang tid, før nye ryttere får lyst til at udfordre sig selv og søger over på nogle af de andre hold. Hold 2 er øvede, der kører med cirka 25 km/t i snit, og hold 3 er for kvinder, der kan lide fart og at blive presset af sig selv og hinanden. Det er virkelig fedt at følge rytternes udvikling og glæde ved at blive bedre.”

Frihed, sikkerhed og sammenhold
Den enkle idé viste sig altså hurtigt at appellere bredt. Den yngste rytter er 18, den ældste 67. Og da deltagerne for alvor begyndte at strømme til, betød det nye krav til måden at organisere træningen på - derfor valgte TEAM CHANGE Lingerie at blive en del DBC, som er en af Danmarks største og ældste cykelklubber, fortæller Hanne Malmberg, som selv er tidligere eliterytter og sidder i bestyrelsen for DBC:

”Vi sætter rytternes sikkerhed over alt andet. Så det har været helt afgørende, at ni af os er blevet uddannet som holdkaptajner på DCU’s kursus. Det har givet os en fælles værktøjskasse, som vi bruger hele tiden,” forklarer Hanne Malmberg.

Henriette Rald oplevede, at TEAM CHANGE Lingerie både blev varmt modtaget af DBC og støttet af Danmarks Cykle Union og Bevæg Dig For Livet, og det samarbejde har styrket fællesskabet, uden at holdet har været nødt til at gå på kompromis med behovet for et enkelt og uforpligtende cykeltilbud. Hun håber nu, at TEAM CHANGE Lingerie-modellen kan implementeres i flere cykelklubber over hele landet, og hun ser et stort potentiale i at lade værdierne fra foreningsdanmark, tilbuddene fra de etablerede klubber og interessen fra partnere som CHANGE Lingerie gå hånd i hånd – det handler nemlig om at fjerne barriererne for at cykle i fællesskab:

”Det har været fantastisk at få CHANGE Lingerie som sponsor. Fællesskabet har været stærkt helt fra begyndelsen, og det flotte teamtøj giver det lige et ekstra nøk. Det betyder noget, at nogen andre helt udenfor vil være med til at støtte os.”

Sponsor-støtte til cykelglæden
Hos CHANGE Lingerie er ejer Gitte Breil glad for, at virksomheden lægger navn til et så positivt projekt – og hun kan se et stort potentiale i, at konceptet bliver udbredt til hele landet:

”Hos CHANGE Lingerie bakker vi først og fremmest op om rytterne på teamet og den energi og glæde, hele projektet giver til kvinder i alle aldre. At det samtidig kan styrke foreningslivet nogle steder, er kun ekstra positivt. Jeg kan sagtens se TEAM CHANGE Lingerie-cykelhold i mange flere byer, og vi synes, det er spændende at koble det med vores kommercielle aktiviteter og butikker.”

For Gitte Breil er der ikke tale om et sponsorat i almindelig forstand, for på denne måde bliver undertøjskæden ikke blot forbundet med gode oplevelser, men bidrager aktivt til at skabe forandringer, der gør en forskel for kvinders sundhed og livsglæde:

”Det er fascinerende, hvad lokale ildsjæle kan opnå. Vi er i dialog med Hanne og Henriette og taler med dem om andre og nye initiativer - både private og i regi af klubberne. Det vigtigste for os er, at de to initiativtagere har friheden til at drive teamet sådan, som de mener, det er bedst.”

TEAM CHANGE Lingerie cykler hver mandag fra start april til slut september. Træningen starter fra Ballerup Super Arena eller Skovbrynets St. – der er minimum tre niveauer, og alle kvinder er velkomne!

Læs mere på www.facebook.com/teamchangelin/