Elitelandsholdet levede op til favoritværdigheden og snuppede sejrene i begge UCI løbene: GP Herning og Fyen Rundt, der blev kørt i weekenden.

Der var store forventninger fra alle sider, da Mads Pedersen, Mathias Norsgaard Jørgensen, Johan Price-Pejtersen, Andreas Stokbro Nielsen, Tobias Lund Andresen, Mattias Nordal og Kasper Andersen stillede op som landshold i de to traditionsrige danske løb Grand Prix Herning og Fyen Rundt.

Det er ikke altid en fordel at have stemplet ”favorit” på cykelhjelmen, men landsholdet tog favoritværdigheden på sig og dominerede de to løb.

GP Herning - En hård dag på heden
Et femmandsudbrud kom af sted tidligt i det traditionsrige cykelløb, men udbruddet formåede ikke at holde hele vejen. I feltet blev kæden holdt stram, da landsholdet lagde stort pres på de andre ryttere ved blandt andet at sætte Norsgaard-motoren i front for at øge tempoet. Med omkring 81 km til mål blev der skabt nogle huller i feltet, hvor Mathias Norsgaard Jørgensen kom med i frontgruppen, som dog ikke fik lang snor.

Den mest berygtede grusvejspavé i GP Herning er Den Gyldne Middelvej – et ubehageligt hullet stykke. For at understrege vigtigheden af denne pavé kan man sige, at hvis man havde drukket et shot for hver gang Den Gyldne Middelvej blev nævnt af TV2’s kommentatorer, havde man været halvsnalret, da feltet nåede det omtalte stykke. Det blev da også en prøvelse for landsholdet, da Mads Pedersens baghjul måtte lade livet i en uheldig punktering. Den erfarne rytter måtte derfor køre længe på flad ring, inden han kunne få fat i sin servicebil.

Udskilningen kom stille og roligt bagfra hen over pavéerne, hvor flere ryttere begyndte at knække. Her kunne soundtracket næsten have været ’Ti små cyklister’, hvor de én efter én falder fra – dog heldigvis i en mindre makaber udgave end børnesangen. 

Dele af ruten var præget af sidevind, og Mads Pedersen fik skabt lidt ravage i feltet, da han med 60 km til mål fik slået et hul. Der kom dog hurtigt samling på rytterne, men landsholdet forsøgte sig med endnu et angreb, og Norsgaard kom med 35 km tilbage af ruten med i et udbrud. Det lykkedes dog aldrig nogen at stikke helt af, og da rytterne nåede rundstrækningen i Herning, var det rent gadeløb. 

Løbets 2019-vinder Andreas Stokbro Nielsen greb chancen på rundstrækningen og kørte parløb med Mads Rahbek fra BHS – PL Beton Bornholm. De to fik slået et hul, der aldrig blev lukket, og på målstregen kunne Stokbro slå en knyttet næve i vejret og erklære sig for vinder endnu en gang.

”Holdet kørte virkelig koncentreret og disciplineret og var hele tiden med, hvor det skete. Det betød, at vi efter et hårdt løb havde flere kort at spille i finalen. Stokbro er vanvittigt god til at holde sig til i det taktiske spil, og da han kom af sted til sidst, var jeg overbevist om, at han ville vinde spurten. En superflot dag for landsholdet,” udtaler landstræner Anders Lund.

Landsholdet satte sig tungt på podiet, da Mads Pedersen snuppede tredjepladsen og dermed kunne indtage scenen med sin holdkammerat efter en særdeles hård forårsdag på heden.


Fyen Rundt – hurtigt benarbejde
Tidligt i løbet kom fire ryttere af sted, men som forventet endte det med, at en stor gruppe kom samlet til mål for at sprinte om sejren. Landsholdet trykkede godt til i feltet under løbet med hårde føringer fra blandt andre Mathias Norsgaard Jørgensen, og der blev kørt rigtig hurtigt cykelløb på store dele af ruten.

Med omkring 34 km tilbage af det historiske cykelløb begyndte finalen så småt, og rytterne kiggede rundt på hinanden for at se, om nogen ville prøve på noget. Flere forsøgte sig med angreb inden rundstrækningen, og med 20 km igen kom Norsgaard af sted med to Uno-X-ryttere. Hvis landsholdet havde trætte stænger efter GP Herning, så gemte de det i hvert fald godt.

Norsgaards lille udbrydergruppe formåede ikke at skabe et stort hul, og det blev en samlet flok, der kom til mål. Et stort styrt skabte kaos inden målstregen, men landsholdet gik heldigvis fri af uheldet, og en glad Mads Pedersen kunne sprinte sig til sin tredje Fyen Rundt-sejr.

”Mads fik sat et flot punktum for en fantastisk weekend for landsholdet. Mads er virkelig træfsikker i den slags spurter, så jeg havde en god fornemmelse, da de kom samlet ind. Inden da havde holdet leveret en meget stærk indsats i forhold til at holde sammen på feltet. Rytterne fortjener en meget stor ros,” lyder det fra landstræneren. ”Nu ser jeg frem til et meget spændende DM i Aalborg om en måneds tid. Det bliver et skarpt felt af ryttere, hvor flere vil være i topform til det efterfølgende Tour de France.”

Om blot en måned er der DM i Aalborg, hvor der køres enkeltstart den 23. juni og linjeløb den 26. juni. Her bliver der igen mulighed for at opleve de store, danske cykelstjerner på den danske asfalt, når dannebrogstrikoterne skal uddeles.