Man kan ikke tale om danske endagsløb uden at sige Grand Prix Herning og Fyen Rundt, og i år stiller elitelandsholdet med Mads Pedersen som kaptajn i begge løb.

Der er noget særligt ved at køre cykelløb i barndommens gader, og hvis man er World Tour-rytter og farter verden rundt på to hjul, kan man måske godt betragte hele Danmark som sin hjemmebane.
I år stiller elitelandsholdet med Mads Pedersen som kaptajn i Grand Prix Herning og Fyen Rundt, som begge køres i denne weekend. Det er dog ikke kun kaptajnen, der kan kaste lidt stjernestøv på asfalten, da der er flere navne fra World Touren på holdkortet:

GP Herning 21.05.2022
Mads Pedersen
Mathias Norsgaard Jørgensen
Johan Price-Pejtersen
Andreas Stokbro Nielsen
Tobias Lund Andresen
Mattias Nordal

Fyen Rundt 22.05.2022
Mads Pedersen
Mathias Norsgaard Jørgensen
Johan Price-Pejtersen
Kasper Andersen
Tobias Lund Andresen
Mattias Nordal

Både Grand Prix Herning og Fyen Rundt er traditionsrige cykelløb i den danske løbskalender, og selvom cykelrytterne kan skrive store internationale cykelløb på deres CV, er der stor begejstring blandt de danske stjerner for at køre danske løb. Cykelglæden og kærligheden til cykelsporten lever i bedste velgående hos rytterne, og på landsholdet får de mulighed for at køre nogle løb, som de ellers ikke har mulighed for med deres respektive hold.

Grand Prix Herning – hvad kan vi forvente?
Forestil dig en varm forårsdag, hvor cykelrytterne kommer ræsende over grusvejspavéerne i Herning. Støvet flyver til alle sider. Cyklerne skrider rundt i det tunge grus, og det føles næsten som at træde pedalerne rundt i en sandkasse. Der skal stor teknisk kunnen til at holde hjulet i sporet og kæmpe sig videre mod målstregen. Udskilningen er i gang.

Sådan kan lørdagen forløbe, hvis vejret fortsætter med at holde tørt, og er man til benhårdt cykelløb, er det måske også det, man håber på. Grusvejspavéerne er i hvert fald det klart mest udfordrende ved Grand Prix Herning - og der er ikke mindre end 16 af dem!
Det er en prioritering og ambition for det danske landshold at køre et hårdt og åbent cykelløb, og spørger man landstræner Anders Lund, er der da også en forventning om, at holdet kan løbe med sejren(e).
”Vi stiller til start med et virkelig stærkt landshold til begge løb og har derfor klare ambitioner om at køre med om sejren begge dage. Men det bliver absolut ikke let, eftersom løbene er nogle af de vigtigste i den danske kalender, og de hjemlige hold vil derfor være uhyre velforberedte og motiverede,” udtaler landstræneren.

Andreas Stokbro Nielsen, som er på holdkortet ved Grand Prix Herning, vandt løbet i 2019, så måske kan han give sine holdkammerater nogle dessiner undervejs.

Fyen Rundt – et historisk løb
I modsætning til Grand Prix Herning, som er næsten lige så ungt som Mads P., er Fyen Rundt Danmarks ældste cykelløb. I løbets første år 1894 blev konkurrencen afgjort på væltepetere, og man kan kun gisne om, hvor hårdt det må have været at køre løbet på en cykel med et overdimensioneret forhjul. For elitelandsholdet i 2022 er det nok ikke uensartede hjul, men derimod trætte ben, der kan blive en faktor i løbet efter et forhåbentlig succesfuldt Grand Prix Herning. De sydfynske bakker kan komme til at nive lidt i benene, inden feltet når den tekniske afslutning, hvor der er stor chance for en massespurt.

Mads Pedersen har allerede vundet Fyen Rundt to gange, og hvem ved – måske bliver 2022 tredje gang.