Søndag eftermiddag blev den første danske verdensmester på landevej for herrer kåret til Årets Cykelrytter i en meget velbesøgt Thorvald Ellegaard Arena – og hele Danmarks verdensmester blev hyldet på behørig vis for en af de største præstationer i dansk idrætshistorie. 

En tætpakket Odense Cykelbane dannede en fantastisk kulisse om et forrygende nytårsstævne med store internationale stjerner – og ikke mindst om kåringen af Årets Cykelrytter 2019, hvor Mads Pedersen trådte ind i en lange række af store danske navne som Michael Valgren, Jakob Fuglsang og Amalie Dideriksen, der tidligere har modtaget prisen som Årets Cykelrytter.

Den enestående og historiske bedrift over 266 udmarvende, kolde og våde kilometer på Yorkshires landeveje i slutningen af september kunne sagtens bære endnu mere hæder, og det var da også en glad Mads Pedersen, der med vanlig ydmyghed modtog den største danske cykelsportspris og takkede for støtten.

”Det er helt utroligt, så mange der har set løbet og vist opbakning. Det har overrasket mig, hvor stor cykelsporten er i Danmark, og det har været fantastisk at opleve den store støtte,” siger Mads Pedersen

Danmarks Cykle Unions formand, Henrik Jess Jensen, glædede sig over ikke blot at kunne overrække Årets Cykelrytter-statuetten til en stor atlet, men også til et lysende forbillede for alle i dansk cykelsport.

”Mads’ resultat har givet genlyd i hele den internationale cykelverden og taler for sig selv. Han er en fantastisk cykelrytter og som person en helt utrolig ambassadør for alle de positive værdier, vi gerne vil repræsentere i Danmarks Cykle Union. Mads er en stjerne skabt af foreningsdanmarks rammer og de frivillige kræfter i vores klubber, og så har en tryg hjemlig base givet ham ro til at udvikle sig – det er alt sammen en del af succeshistorien,” fastslår Henrik Jess Jensen.

Elitechef Morten Bennekou sad ligesom formanden med i den komité, der skulle nominere kandidaterne til afstemningen blandt danske licensholdere, og selvom han næsten finder det urimeligt at skulle vælge én vinder i et gyldent år som 2019, er han ikke et øjeblik i tvivl om, at Mads Pedersen fortjener titlen.

”Fuglsang slutter som treer på verdensranglisten og har haft den nok mest komplette sæson i dansk cykelsport nogensinde med en håndfuld sejre, der i et normalt år hver især ville have været nok til at blive årets rytter, men regnbuetrikoten er mytisk, og i cykelsporten kan det nærmest ikke blive større – det er en af de absolut største danske idrætspræstationer i historien,” understreger Morten Bennekou.

2019 har været et helt enestående år for dansk cykelsport, hvilket kandidatfeltet til Årets Cykelrytter også afspejler. De seks nominerede er udpeget af en komité bestående af Rikke Lønne (dansk mester i enkeltstart 2015), Dennis Ritter fra TV2, Mogens Jacobsen fra Politiken, Danmarks Cykle Unions elitechef Morten Bennekou og Danmarks Cykle Unions formand Henrik Jess Jensen, mens vinderen findes efter en afstemning blandt danske licensholdere.