I ti år har den danske mester i XCO for kvinder heddet Annika Langvad, og de seneste fire år har Malene Degn stået næstøverst på DM-podiet - i dag skiftede dannebrogstrikoten så ejerkvinde for første gang siden 2009.

Med den tidobbelte danmarksmester Annika Langvad ude med en skade var Malene Fredlund Degn storfavorit til DM-titlen, men med stærke ryttere som Caroline Bohé og Viktoria Smidth Knudsen i feltet var der ikke plads til at lave fejl, hvis Degn langt om længe skulle kunne iføre sig den eftertragtede trikot.

Og det var en meget fokuseret Malene Degn, der satte de øvrige ryttere under pres fra starten, men Caroline Bohé bed sig godt fast og så længe ud til at kunne følge DM-favoritten. Cirka halvvejs i løbet trak Degn dog endegyldigt fra Bohé - og da hun formåede at holde hovedet koldt på den teknisk svære rute i Fruens Plantage i Næstved, kunne hun køre i mål som ny dansk mester 22 sekunder foran Bohé.

Malene Degn har haft et forrygende forår, og selvom hun nok gerne ville have udfordret Annika Langvad i en direkte duel, var det en fortjent dansk mester, der for første gang i karrieren iførte sig dannebrogstrikoten og stillede sig øverst på podiet. Bohé tog en flot sølvmedalje, mens bronzen gik til Viktoria Smidth Knudsen.

Hos U19-kvinderne vandt stortalentet Sofie Heby Pedersen foran en flot kæmpende Freja Ringmann, mens Klara Sofie Skovgård Hansen kørte sig til bronze.