Søndag danner Middelfart en af de smukkest tænkelige rammer om DM i landevejscykling, og efter et gråt år med mange måneders cykelløbslængsel er der lagt op til en afsindigt spændende søndag, når stribevis af store stjerner hos både herrerne og kvinderne skal dyste om dannebrogstrikoten.

Søndag bliver de nye danske mestre kåret foran Middelfart Sparekasses flotte hovedsæde på havnen i en af Danmarks skønneste byer, men det bliver desværre kun med et yderst begrænset publikum på tribunen ved målstregen, da løbet er underlagt forsamlingsloftet – til gengæld vises både herrernes og kvindernes løb direkte og i fuld længde på TV2 Sport fra klokken 10.15.
 
Måneders planlægning
Det har krævet måneders planlægning, hundredvis af Covid-19-test og en kæmpe indsats fra både Cykling Odense, Middelfart Kommune, politiet og alle de frivillige at skabe et så spektakulært DM-setup under de svære vilkår – og derfor er der ekstra god grund til at glæde sig over de imponerende stærke felter, der er at finde på startstregen, fastslår Danmarks Cykle Unions direktør, Martin Elleberg Petersen.

"Vi er enormt glade for at kunne præsentere et DM, som både i forhold til rute og ryttere har internationalt format. Det viser, at DM de seneste år er blevet meget prestigefyldt, men det viser også, at vores bedste hjemlige ryttere er glade for at komme hjem og køre og støtter op om det kolossale arbejde, klubber og frivillige lægger i dansk cykelsport," siger Martin Elleberg Petersen.

"Det har taget måneder at få stablet DM på benene, men vi har oplevet et enestående engagement og en imponerende vilje fra alle parter til at løse udfordringerne, så selvom det ikke har været nemt, er de mange arbejdsdage det hele værd, når man ser på det DM, vi har til alle de danske cykelsportsfans på søndag," understreger direktøren.

Stjernespækket startliste – og hård rute
Med næsten 50 ryttere til start er der tale om et af de største kvindefelter i DM-sammenhæng nogensinde, og med internationale topnavne som Cecilie Uttrup Ludwig, Emma Norsgaard og Pernille Mathiesen på startlisten sammen med den forsvarende, dobbelte danmarksmester, Amalie Dideriksen, er det også et af de stærkeste. Det fortæller ifølge landstræner Tayeb Braikia historien om en meget positiv udvikling i både dansk og international kvindecykling, og han ser frem til et spændende DM - og så glæder han sig til at se, om den samlede vinder af Randers Bike Week for kun 14 dage siden, Birgitte Krogsgaard Andersen, kan overraske.

"Amalie Dideriksen er en klasserytter til den her type løb, hvilket hun også har vist de sidste par år, men Emma Norsgaard og Christina Siggaard kan sagtens udfordre hende på den lange opløbsstrækning. Og så er det en hård rute med et par stigninger, der godt kan blive afgørende, og Cecilie Uttrup viste med sin sejr i tirsdagens Giro dell'Emilia, at hun er i topform, så der er mange mulige udfald, og jeg glæder mig enormt til det her DM," siger Tayeb Braikia.

Hos herrerne skrives dansk cykelsportshistorie, når den regnbuestribede VM-trikot pryder feltet, og verdensmester Mads Pedersen kan absolut tænkes at vippe Michael Mørkøv af pinden og gentage sin DM-bedrift fra 2017 – men med hele 12 WorldTour-ryttere til start sammen med de kolossalt stærke hjemlige teams er det meget åbent, hvor titlen ender, mener cheflandstræner Anders Lund.

"Det bliver et benhårdt DM, hvor de hjemlige hold skal forsøge at holde snor i udlandsprofferne og udnytte overtallet og de mange stærke ryttere, de har at spille ud. Jeg tror, det bliver et ekstremt uforudsigeligt løb og taktisk svært at kontrollere, for det er en rute, der stiller store fysiske og tekniske krav til rytterne – det bliver hårdt og godt," slutter Anders Lund.
 

Information om DM findes på www.DM2020.dk

DM-programmet den 23. august i Middelfart er som følger:
Klokken 7.30
U19-herrer - 105,3 km

Klokken 10.30 (live på TV2 Sport)
Elitekvinder & U19-kvinder  -105,3 km

Klokken 13.30 (live på TV2 Sport)
Eliteherrer -198,9 km