Årets VM i XCO indledes onsdag i Mont-Sainte-Anne i Québec, Canada, og Danmark stiller endnu engang med en stærk - og stærkt motiveret - trup.  

Når VM afholdes fra 28. august til 1. september, vil årets mest prestigefyldte løb også markere 30 års jubilæet for verdensmesterskabet i MTB, hvilket er med til at gøre det i forvejen store event - med over 30.000 tilskuere - endnu mere spændende.

Stærkt Team Relay-hold giver håb om medalje 
Mesterskabet indledes onsdag med Team Relay, hvor Danmark stiller med et stærkt hold bestående af Annika Langvad, Sebastian Fini Carstensen, Simon Andreassen, Markus Kaad Heuer og Caroline Bohé, og efter det danske landshold har formået at køre flere internationale mesterskabsmedaljer hjem i netop stafet-disciplinen de senere år, er drømmene om en podieplacering langt fra urealistiske, mener landstræner Mads Bødker:

"Stafetten bliver med garanti en spændende dyst om podiepladserne. Der er lidt David mod Goliat over vores kampe mod store MTB-nationer som Schweiz, Italien, Frankrig og Tyskland, men vi har en god historik med stort set at tage medaljer til alle mesterskaber i stafetten," siger Mads Bødker.

Senest har Danmark vundet bronze til EM i starten af august, og sidste år blev det ligeledes til VM-bronze i Schweiz.

Elitekvinder på vej tilbage
Forventningerne til det danske MTB-landshold er ofte høje med god grund. VM i Schweiz sidste år var en stor succes med mange flotte danske præstationer - især leverede Annika Langvad en fysisk og mental kraftpræstation og vandt VM-sølv. I år har sæsonen dog været præget af skader, og derfor er det usikkert, hvordan de danske elitekvinders formkurve er:

"2019 har indtil nu været ret blandet resultatmæssigt for dameelite. Annika har været ude med en skade fra starten af juni og er først nu ved at finde løbsformen. Malene, som overraskende fik to top 10-placeringer i forårets World Cups, har heller ikke været på toppen siden et styrt i juni, så det er lidt et åbent spørgsmål, hvad de kan præstere her til VM, men det vigtigste er trods alt, at de er tilbage på ret kurs," fastslår den danske landstræner.

"I eliteherrer har Sebastian Fini leveret nogle gode præstationer i år med en 17.-plads til EM som sit nok bedste resultat. Kan han køre i top-20 her vil det virkeligt være en toppræstation," fortæller Mads Bødker.

Tro på U23'erne
De danske præstationer til VM i 2018 var bemærkelsesværdige. MTB-landsholdet fik med ti ryttere i elleve starter ikke færre end otte ryttere i top otte eller bedre - resultater, de færreste nationer kan kan prale af.

I år er der igen håb om topplaceringer, og særligt bliver de danske U23-ryttere spændende at følge. Simon Andreassen kører sit sidste år i U23-klassen, og når man ser på de sidste mange års resultater hos U23-herrerne, er det stort set kun sidsteårs-ryttere, der har vundet - så også i det perspektiv tegner det godt for dette års VM i Canada:

"Simon Andreassen har haft en stigende formkurve, og han er kommet til VM for at køre med om podiepladserne. Alexander Young har som førsteårs-rytter brugt sæsonen på at køre sig frem i startrækkerne, og han har nu mulighed for at køre med om placeringerne i top 30," siger landstræner Mads Bødker, der også tror på et godt resultat hos U23-kvinderne:

"Caroline Bohé har været stabil i top 10 i år uden rigtigt at få det hele til at gå op i en højere enhed, så på en god dag er hun med i kampen om det sidste trin på podiet."

Hos U19-rytterne er der også håb om topplaceringer, men her er udvikling og det at høste international erfaring i fokus:

"Vi stiller med tre stærke juniordrenge, men i et meget stærkt startfelt. Markus Kaad Heuer kan på en god dag køre med om podiepladserne, mens forhåbningerne til Victor Phillipsen og Tobias Lillelund er lidt mindre, men begge har potentiale til at køre i top 20. Sofie Heby Pedersen er vores eneste pige i junior – og målet for Sofie er at komme i top 10," slutter Mads Bødker.

Det danske MTB VM-landshold består af:

Herre-elite
Sebastian Fini Carstensen

Dame-elite
Annika Langvad
Malene Degn

U23-herrer
Simon Andreassen
Alexander Young Andersen

U23-kvinder
Caroline Bohe

U19-herrer
Markus Kaad Heuer
Tobias Lillelund
Victor Phillipsen

U19-damer
Sofie Heby Pedersen

Følg de danske VM-ryttere på TV2 Sport og TV2 Play lørdag den 30. august!

Se det fulde løbsprogram her