Statsminister Mette Frederiksen annoncerede i går nye restriktioner relateret til Covid-19.

De restriktioner kommer også til at ramme cykelsporten. Vi var igennem øvelsen i foråret og nu skal vi så til det igen!

Vi har i denne orientering forsøgt at tage højde for dels restriktioner og de udfordringer- og muligheder det giver os.

Forsamlingsloftet

Fra på mandag sænkes forsamlingsloftet fra 50 til 10 personer og det gør det mere end svært at afholde cykelløb. Dette uanset om det er i skoven, på vejen eller på banen. Det er brandærgerligt, især for de discipliner, som netop nu er ved at starte sæsonen op igen og derfor kun har været i gang i ganske kort tid. Men vi skal naturligvis alle være ansvarlige, så vi kan få bugt med Corona virus. Derfor følger vi retningslinjerne og restriktionerne fra regeringen og sundhedsmyndighederne. Der er ingen som efterfølgende skal kunne sige at cykling agerede ansvarsløst og var med til at sprede epidemien, fordi vi ikke holdt os indenfor myndighedernes rammer. Det skal vi hjælpe hinanden med – det skal vi stå sammen om.

Afholdelse af cykelløb 

Cykling har som idræt, været både heldige og dygtige, til på trods af de mange restriktioner, at få afholdt langt flere konkurrencer, end de fleste andre sportsgrene i Danmark har haft mulighed for. Både i Danmark, men også internationalt er der blevet afholdt mange løb og Danmark har igen været med helt fremme med store sejre og rigtig flotte resultater i stort set alle discipliner, på tværs af køn og aldersgrupper. Det skal vi glæde os over og holde fast i i den kommende tid, hvor vi nu igen kommer til et restriktionsniveau, som i den grad udfordrer os.

Lyspunkter

Men trods den svære tid, og alvoren, var der også lyspunkter i den udmelding regeringen kom med i går. Det er lykkes Danmarks Idrætsforbund, at få regeringen til at anerkende det vigtige i fortsat at holde gang i idrætslivet for børn og unge. Det betyder, at forsamlingsloftet for unge idrætsudøvere op til 21 år, fortsat er 50 personer og vi kan derfor stadig afholde træning og konkurrencer for den aldersgruppe, – selvfølgelig med de restriktioner omkring mundbind, afstand osv. som er gældende for alle. Derfor, selvom det er en tid med alvor og fokus, så kan dette vendes positivt. Når vi nu ikke kan afholde meget for de voksne, så lad os benytte lejligheden til at få endnu mere fokus på den næste generation af ryttere - mulighederne er der - det skal vi benytte os af. Med generelt vigende tilgang af netop børn & unge i cykelsporten kan vi måske endda bruge denne mulighed, som en oplagt mulighed til at klubberne sætter fokus på den unge målgruppe. Det kunne være træninger for de unge ryttere, for eksempel på lukkede områder og måske på tværs af klubber. Det kan være med mindre løb eller ’kom og prøv’ events, så vi kan få flere unge mennesker ud for at prøve cykelsporten, hvad enten det er i skoven eller på banen.

Hvordan påvirker restriktionerne 

Vi er lige nu i fuld gang med at orientere os om de nye restriktioner og er i den forbindelse også i tæt dialog med Danmarks Idrætsforbund. Vi vil løbende prøve at ”oversætte” det til hvilken betydning det konkret har for cykling og hvilke muligheder vi har. Dette vil vi løbende melde ud.

I den forbindelse har vi fået bekræftet, at generalforsamlinger med fysisk fremmøde, fortsat er undtaget for forsamlingsloftet og kan afholdes med de retningslinjer der er herfor (siddende, alle skal sidde i samme retning, afstand mellem stole, ingen buffet, sprit, mundbind etc.)

Opsummering om retningslinjer for idræt

 En række af de gældende retningslinjer fortsætter nu frem til den 2. januar, mens der fra på mandag indføres nye regler. Her er de væsentlige ting oplistet: 

  • Forsamlingsforbuddet sænkes til 10 personer
  • Der gælder fortsat en grænse på maks. 50 personer for børn og unge op til 21 år for idrætsaktiviteter uden overnatning
  • Den professionelle idræt er fortsat undtaget
  • Der er fortsat mulighed for 500 siddende tilskuere både indendørs og udendørs – hvis betingelserne for det er opfyldt.
  • Fra på torsdag skal man bære mundbind eller visir på alle indendørs steder med adgang for offentligheden – herunder idrætsfaciliteter. Gælder ikke når man udøver idræt. 

De nye stramme regler gælder fra mandag d. 26. oktober og foreløbig i fire uger - de nye krav om mundbind dog først fra på torsdag den 29. oktober.

I finder en samlet oversigt over de gældende og nye COVID19-tiltag her.

Derudover kan I finde information på coronasmitte.dk lige her.

 

Danmarks Cykle Union

Direktør, Martin Elleberg Pedersen