Interessen for dansk MTB er nærmest eksploderet de seneste år, og nu betyder en ny bevilling fra Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og KIRKBI, at talentarbejdet kan blive løftet yderligere.

Danmark er blandt verdens fem bedste MTB-nationer - på landsholdsniveau kan danske ryttere køre med om medaljer til alle mesterskaber, og potentialet i ungdomsrækkerne er stort. Siden 2011 har MTB Talent været et samlingspunkt for unge MTB-ryttere, og nu udvides programmet til at omfatte en egentlig eliteoverbygning for ryttere i U17, U19 og U23. 

Det nye projekt – MTB Talent på Tværs – skal give rytterne optimale udviklingsmuligheder ved at styrke samarbejdet på tværs af klubberne gennem etablering af stærke lokale udviklingsmiljøer og tre regionale MTB Talent på Tværs-grupper med månedlige samlinger.

Landstræner Mads Bødker får sammen med de regionale hovedtrænere ansvar for projektet, og han glæder sig over, at bevillingen har gjort det muligt at styrke talentudviklingen i dansk MTB:

"Den løbende udvikling af rytterne er afgørende, og der har været behov for at skabe et udviklingstrin for de ryttere, der vil gå elitevejen. Det har manglet i vores røde tråd, og derfor er vi enormt glade for at kunne sikre den langsigtede talentudvikling med dette projekt," siger Mads Bødker.

Det er også et mål at løfte klubtrænernes kompetencer gennem uddannelse og erfaringsgrupper, og samtidig skal der tages hånd om de ryttere, som ikke nødvendigvis kan begå sig på højeste eliteniveau, for de har en afgørende betydning i klubsammenhæng for de yngre ryttere, forklarer Mads Bødker: 

"De ryttere, der er lige på vippen til landsholdet. har brug for mere opmærksomhed og støtte til deres udvikling. Vi ser, at U19- og U23-deltagelsen i MTB-samlingerne falder med alderen, men deltagelsen i Shimano Ligaen i disse klasser er der jo, så ambitionerne om at konkurrere findes stadig. Og så er de vigtige kulturbærere ude i klubberne og har for manges vedkommende et fysisk og teknisk niveau, som kan trække de yngre op," fastslår Mads Bødker.

Målsætningen for MTB Talent på Tværs er på langt sigt at få flere danske eliteryttere og flere landsholdsryttere, der præsterer på internationalt topniveau, men i første omgang handler projektet om etablering af velfungerende regionale samlinger med stor deltagelse af klubtrænere: 

"Vores mål er allerede i 2019 at få 2-4 trænere til at påbegynde en diplomtræneruddannelse, og så har vi et mål om på landsplan at have 50 ryttere tilknyttet programmet og at have gennemført 12 samlinger inden årets udgang," slutter Mads Bødker.

Bevillingen fra Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og KIRKBI dækker aktiviteterne i MTB Talent på Tværs i 2019 og 2020, men projektet håber at kunne fortsætte frem mod OL i 2024.