Odense bliver vært for den europæiske cykleunions (UEC) store årskongres i 2021, hvor der forventes deltagere fra ikke færre end 50 nationer - et værtskab, der i høj grad er affødt af det solide aftryk, Fyn har sat på den internationale cykelscene.

ODEON og Radisson Blu H.C. Andersens Hotel bliver rammen, når delegerede fra alle de europæiske cykelforbund samles i foråret 2021, og det er et stærkt samarbejde mellem både nationale og regionale aktører, der har sikret tiltrækning af 34th UEC Congress, fortæller Jakob Staun, eventchef i Destination Fyn.

"At vi sammen med Inspiring Denmark, Danmarks Cykle Union og Sport Event Denmark har landet UEC's årskongres vidner om, at der kan være gode synergier mellem sports- og erhvervsturismen i det fynske. Med vores styrkeposition inden for cykling er vi således kommet i betragtning, og vi er rigtig stolte over at have tiltrukket en kongres, der ikke bare giver forretning for vores stærke medlemmer i Eventalliancen Fyn, men også understøtter vores position inden for cykling i et fremadrettet perspektiv," siger Jakob Staun.

Også UEC-præsident Rocco Cattaneo peger på betydningen af den store event, og hvorfor valget lige er faldet på Odense:

"Odense er en by, der har de nødvendige faciliteter til at være vært for delegerede fra vores 50 nationale forbund, og vi har bemærket, at både Odense og Fyn har stor interesse for og ambitiøse strategier inden for cykling. Jeg vil gerne takke formanden for det danske cykelforbund og Odenses borgmester for deres engagement og støtte i forbindelse med tilrettelæggelsen af ​​denne kongres. UEC-årskongressen er meget vigtig for vores forbund. Det er en unik mulighed for konstruktive møder, der sætter retningen for vores aktiviteter," fastslår Cattaneo.

Danmarks Cykle Unions formand, Henrik Jess Jensen, er også glad for, at den internationale cykelverden igen har placeret en stor begivenhed i Danmark.

"Det er en meget stor anerkendelse af Danmark som cykelsportsnation og Fyn som både eventarrangør og cykeldestination, at UEC har tildelt Odense kongressen i 2021, og der er ingen tvivl om, at det er det helt rigtige år at være vært for kongressen, der vil have stor bevågenhed. Både titlen som UCI Bike Region og de andre priser, som Fyn har modtaget, viser, at de internationale cykelsportsorganisationer har stor respekt for alt, Fyn har at tilbyde, og vi er både stolte af at have fået tildelt kongressen og af at kunne tilbyde vores internationale kollegaer nogle fantastiske rammer sammen med Inspiring Denmark, Destination Fyn og Sport Event Denmark," fortæller Henrik Jess Jensen, der også bestrider posten som næstformand i det europæiske forbund.

Den internationale cykelverden har nemlig for alvor fået Fyn i kikkerten, når det gælder cykelturisme, hvor Fyn i den forgangne måned har modtaget international anerkendelse i form af en hollandsk pris, der fremhæver Østersøruten med kryds på Fyn som Årets Cykelrute 2019, og i form af Scandinavian Outdoor Awards, som for nyligt udråbte Fyn som den bedste outdoor destination i Norden.

Det gælder dog også Fyn som sporteventdestination i en liga, der kan håndtere alt fra små, men ikoniske cykelevents som BISSEN MTB og Fyen Rundt til de helt store mesterskaber inden for cykling som f.eks. det nyligt afviklede VM i cyklecross. Og nu kaster det fine internationale cykelry altså også erhvervsturisme af sig.

Direktør på Radisson Blu H.C. Andersens Hotel og ODEON, Jens Pedersen, ser også frem til 2021:

"Vi glæder os rigtig meget til at afvikle denne UEC-kongres. Den fynske styrkeposition inden for cykling har allerede givet os en del forretning i det forgangne år, hvor vi bl.a. havde fuldt hus i 14 dage i forbindelse med Multisport Festivalen. Jeg synes, det er super, at vi kan bruge det her med, at vi er en cykelby og en cykelø, og det er interessant, hvordan vi i øjeblikket oplever, at det ikke bare er erhvervsturismen, der afføder leisuregæster, men i mindst lige så høj grad sports- og leisureturismen, der fører erhvervsturisme med sig," siger Jens Pedersen.

2021 kommer dermed i helt særlig grad til at stå i cyklingens tegn både i Danmark og på Fyn, da Tour de France rammer landet godt to måneder efter kongressen.