Årets Sportsnavn, Årets Trænerpris, Årets Detalje og Årets Forbillede - dansk cykelsport løb med en perlerække af de største priser ved SPORT 2019.

Mads Pedersen blev lørdag aften kåret til Årets Sportsnavn 2019 - prisen, der uddeles af DIF og Team Danmark, er den største hjemlige sportspris, og det var da også statsminister Mette Frederiksen, der overrakte beviset på hæderen til hele Danmarks verdensmester.

”Tak til Anders Lund for at udtage mig til VM. Tak drengene, som kørte VM sammen med mig - en vanvittig dag for os alle sammen," lød det fra en overvældet Mads Pedersen, da han modtog prisen.

I dommerkomitéen til prisen sidder H.K.H. Kronprins Frederik, forhenværende kulturminister Rasmus Prehn, Michael Laudrup, Camilla Martin, Team Danmark-direktør Lone Hansen, Team Danmark-formand Frank Jensen, DIF-direktør Morten Mølholm og DIF-formand Niels Nygaard, der også er komitéformand.

”Kæmpe stort tillykke til Mads Pedersen med titlen som Årets Sportsnavn 2019. Mads Pedersen er den første danske mandlige cykelrytter i historien til at vinde VM-landevejsløbet, og han er derfor en meget fortjent og værdig vinder af det, som vi i al beskedenhed kalder for årets største sportspris,” siger Niels Nygaard.

”Det var en svær opgave, men dog en positiv udfordring at vælge én vinder fra et finalefelt bestående af tre verdensmestre i olympiske discipliner. Mads Pedersens VM-præstation i regnvejret i England var så fænomenal og udført i en sport, der konkurreres i over hele kloden, så han løber med hæderen. Hans neglebidende bedrift viser virkelig, hvordan topsport kan begejstre og bevæge danskerne.”

Tidligere blev Årets Sportsnavn uddelt af Jyllands-Posten og DIF. I år er der indgået et rent sportsligt partnerskab, så afsenderne af prisen er DIF og Team Danmark. Team Danmarks adm. direktør, Lone Hansen, glæder sig over, at det har været en særdeles vanskelig opgave at pege på Årets Sportsnavn 2019.

”Det er ingen hemmelighed, at alle tre nominerede er værdige kandidater til at modtage Danmarks fornemmeste idrætspris. De har alle skrevet dansk sportshistorie med deres præstationer i 2019, og derfor har vi stået med alletiders luksusproblem. Mads Pedersens VM-guld i landevejscykling er en af den slags præstationer, vi aldrig glemmer. Med formidabel kørsel satte han sammen med de andre på landsholdet hele verden til vægs på de regnvåde veje i England og viste, at Danmark har verdensklasse i en af de mest konkurrencetætte sportsgrene i verden. Mads er en yderst velfortjent vinder af Årets Sportsnavn 2019,” siger Lone Hansen.  

Casper Jørgensen vinder trænerprisen 
Casper Jørgensen har gennem en årrække været med til at sikre fundamentet for dansk banecyklings kolossale succes. Han har stået i spidsen for et dansk banelandshold, der trods vores nations beskedne størrelse er anerkendt vidt og bredt og en international magtfaktor - og han har gjort det på en måde, hvor han med stor indsigt og respekt har indfriet den enkelte rytters potentiale.

Casper Jørgensen er blandt verdens absolutte bedste banelandstrænere, og det var derfor enormt fortjent, at han lørdag aften modtog Team Danmark og Salling Groups Trænerpris 2019 - og med vanlig ydmyghed takkede Casper Jørgensen rytterne og assisterende banelandstræner Martin Lollesgaard for de resultater, de sammen har opnået.

Jakob Fuglsang vandt Danske Spils pris for Årets Detalje, da han fik alle danske cykelsportshjerter til at springe et slag over og med en feberredning fik cyklen på ret køl efter at være skredet ud i et sving på en nedskørsel i slutningen af triumfen i Liege-Bastogne-Liege - prisen må også ses som en hæder for den enestående sæson, den danske verdensstjerne har leveret.

Og endelig gik Tryg Forsikrings Årets Forbillede til Brian Holm for sit arbejde gennem sin forening La Flamme Rouge, som støtter personer, der på den ene eller anden måde har haft kræft inde på livet. 

SPORT 2019 satte en tyk streg under, at cykling i Danmark er inde i en fantastisk tid - og ikke mindst at det er og bliver en dansk nationalsport!