For tredje år i træk satte en DCU-pigecamp deltagerrekord, da cykelpiger fra hele landet mødtes på Amager i weekenden. Landstræner Catherine Marsal håber nu på, at succesen kan få flere klubber til at følge eksemplerne fra Amager Cykle Ring og Esbjerg Cykle Ring og afholde pigecamps.

Arbejdet med de succesfulde pigecamps tager udgangspunkt i et klub- og forældresamarbejde på tværs af klubber, landsdele og discipliner, og derfor var der som noget nyt BMX på programmet i år – et indslag, der blev mødt af stor begejstring blandt pigerne. Og netop samarbejde står som overskrift for både camps og opbygning af en struktur for pigecykling generelt, for et bredt fundament er afgørende for en sportslig udvikling, mener landstræner Catherine Marsal.

”De her camps er virkelig vigtige på flere måder. Vi kan se, at det sociale aspekt er helt afgørende for nye piger i sporten, og det at de knytter venskaber på kryds og tværs er også med til at fastholde dem, når de begynder at interessere sig for at konkurrere,” fortæller Marsal, der altså opfordrer flere klubber til at melde sig som vært for en pigecamp.

For landstræneren er der nemlig også et sportsligt formål med særlige pigecamps, da de giver hende mulighed for at lære pigerne at kende - både i forhold til evner på cyklen og i forhold til den mentale indstilling.

”På campen kan jeg sætte navne og ansigter på nye piger og på de ryttere, jeg måske kun har set som navne på resultatlister. Og selvom en camp om efteråret ikke i sig selv har et træningsformål, kan det at jeg møder pigerne forhåbentlig påvirke deres tilgang positivt – for selv hos de yngste kan man jo notere forskelle i interesse og motivation,” siger Marsal.

BMX - leg, læring og respekt  

Traditionen tro stod ildsjæle fra Amager Cykle Ring sammen med Catherine Marsal for efterårets pigecamp, og i år var samarbejdet udvidet til også at omfatte Københavns BMX Klub, hvor formand Brian Schmidt gav de knap 45 piger en grundig introduktion til sporten. Og landstræneren ser masser af potentiale i at lade pigerne få kendskab til de forskellige discipliner:

”Det var enormt interessant at se, hvordan pigerne med mountainbike-baggrund havde en klart bedre fornemmelse og teknik på BMX-cyklen end de piger, der kun har kørt landevej. Det viser, at de forskellige discipliner komplementerer hinanden. Rytterne kan med fordel krydse discipliner, og de skal lade være med at specialisere sig for tidligt,” siger Marsal, der også glæder sig over, at pigerne har et lysende BMX-forbillede i Simone Tetsche Christensen.

Formanden for Københavns BMX Klub, der stod for BMX-delen af campen, hæfter sig især ved, at pigerne havde det enormt sjov – og at de fandt ud af, hvor teknisk og fysisk krævende det er at køre BMX. Og han er enig i, at det er frugtbart at lade rytterne møde de forskellige discipliner:

”Alle vores udøvere har potentialer - hvad vi så som forbund eller klub vælger at gøre med dem, er noget andet. Jeg tror på, at pigerne på campen fik en oplevelse og respekt for BMX-sporten, som de med fordel kan bruge videre i deres egen udvikling som den komplette rytter,” siger Brian Schmidt.

På samme måde som udviklingen peger i retning af mere og tættere samarbejde på tværs af landsdele og klubber, ser Brian Schmidt også udviklingen på tværs af discipliner som et område med store muligheder, hvor de positive resultater af et konstruktivt samarbejde er åbenlyse. Han var da heller ikke i tvivl om, at Københavns BMX Klub gerne ville støtte op om pigecampen:

”Hvis vi som klub kan hjælpe med at udvikle vores sport som helhed gennem vores forskelligheder i de enkelte discipliner, så er det en no-brainer, at vi står sammen som forbund om at samarbejde for dette,” fastslår Brian Schmidt.

Næste pigecamp er 26. til 28. januar i Esbjerg, hvor der forhåbentlig er samme store tilslutning. 

- se flere billeder fra BMX-træningen her