Solbjerg IF MTB bestræber sig på at være en attraktiv klub for alle, og derfor er det alfa og omega, at det skal være hyggeligt at komme til træning. Siden klubbens start i foråret 2016 har Solbjerg IF MTB oplevet stor succes med de mange spændende initiativer, der blandt andet omfatter en "bike park", egen YouTube-kanal og sjove træninger for både børneryttere og voksne motionister. 

Solbjerg IF MTB har været på en yderst spændende rejse de sidste par år, og formand Troels Ennemark Høiriis, der også er én af fire klub-medstiftere, mener, at succesen hænger sammen med, at fokus ikke har været på at veje og måle for eksempel antallet af medlemmer, men i langt højere grad på trivsel og styrke i fællesskabet - for den positive atmosfære er måske det, der kendetegner klubben bedst.

"Det har ikke været vores mål at blive en kæmpe klub. Vi er selvfølgelig glade for nye medlemmer, og alle er velkomne, men størrelsen af vores klub skal bare ikke være på bekostning af fællesskabet," siger formanden.

Mange tilbud og masser af sparring
Solbjerg IF MTB er i dag medlem af både DGI og DCU efter et tæt samarbejde med Bevæg Dig For Livet-udviklingskonsulent Martin Wang Hjørngaard, der har fungeret som sparringspartner på mange af de spændende initiativer, klubben har igangsat

"Det, som vi har haft meget gavn af i vores samarbejde med Martin og Bevæg Dig For Livet, er den sparring, man kan få, hvis man har nogle spørgsmål eller problemstillinger," fortæller Troels Ennemark Høiriis. 

For Troels Ennemark Høiriis har sparringen især har været værdifuld i forhold til at opnå klubbens mål og etablere de ønskede medlemstilbud samt at have fokus på for eksempel et område som at fremme børnenes færdigheder og lyst til at køre MTB. Dette fokus ses tydeligt i form af klubbens brede vifte af hold som MiniMTB, B&U MTB, Sporhundene og Torsdags-tøserne.

Fællesskab og børnehold med venteliste
Alle hold i Solbjerg IF MTB er motionshold. Det handler ikke om at sætte rekorder eller køre om kap. Det handler om, at alle skal have det hyggeligt og køre en masse fede MTB-spor - men også at man måske får prøvet et par grænser af i ny og næ. Og særligt børneholdene oplever klubben, at der er stor interesse for.

”Vi har faktisk venteliste på vores børnehold, der lige nu tæller 35 børn på det ene hold og 8 børn på det andet. Vi vil helst undgå at skulle dele B&U-holdene op, da vi mener, at den synergi, det skaber, at børn fra 8 til 16 år kører sammen, er helt fantastisk! Jeg tror, at det er med til at skabe en tolerance, der kan være med til at forebygge mobning i for eksempel skolen," fortæller 

Sammensætningen af børn og unge på tværs af relative store aldersforskelle styrker fællesskabet i klubben. De større børn lærer at tage hensyn til de mindre børn, og de mindre børn får nogle gode forbilleder at se op til, og det er egenskaber, som børnene kan tage med videre uden for MTB-sporene - og det er formanden med rette stolt af.

"Noget, som er særligt kendetegnende for Solbjerg IF MTB, er, at det er positivt sted at være. Der er et super fællesskab, og medlemmerne bakker op om vores visioner og idéer! Det er tydeligt, at trænernes mindset smitter af på medlemmerne," siger Troels Ennemark Høiriis.

Tilgængelighed er et nøgleord
En Google-søgning på Solbjerg IF MTB giver hurtigt et indtryk af en meget aktiv klub - både ude på MTB-sporene og i det virtuelle univers. Solbjerg IF MTB har blandt andet en YouTube-kanal, hvor der jævnligt bliver postet velproducerede videoer med tips til forskellige træningsøvelser og ”skills”, som man har mulighed for at øve hjemme i haven.

”Vi gør meget ud af vores hjemmeside og vores sociale medier. Vi laver jævnligt videoer og opslag, som vi får utrolig positiv respons på og er med til styrke sammenhængskraften i klubben. Vi har vores egen YouTube-kanal, hvor vi blandt andet lægger teknikvideoer op; og det rammer lige ned i det unge segment," påpeger Troels Ennemark Høiriis.

Det er dog ikke kun på det virtuelle plan, at Solbjerg IF MTB er fremme i pedalerne, når det kommer til nye og spændende initiativer. Projektet "Solbjerg Bike Park" startede i foråret 2017, da Solbjerg IF MTB manglede et sted for klubbens medlemmer til at træne basale MTB-teknikker. "Bike parken" ligger centralt ved hundeskoven i Århus; et sted, hvor masser af mennesker hver dag kommer forbi, hvilket gør det synligt og let tilgængeligt at træne MTB. Og netop den tilgængelighed, som Solbjerg Bike Park giver, kan gøre sporten mere attraktiv, mener formanden.

Innovativ og fleksibel tankegang skaber gode og kreative idéer
Klubbens positive udvikling og tilblivelsen af de mange spændende initiativer skyldes ifølge Troels Ennemark Høiriis, at der bliver givet plads til forandringer og villigheden til at være omstillingsparat. 

"Det er vigtigt for os at være omstillingsparate og lytte til nye forslag og input til, hvad der kan styrke klubben. Der er derfor ikke nogle faste strategier, hvis der er noget, som kunne virke bedre, end det vi gør, så er vi villige til at prøve det af," fastlår formanden.

Solbjerg IF MTB kan i den grad finde ud af følge med tidens trends uden at gå på kompromis med klubbens værdier, og Troels Ennemark Høiriis understreger, at man altid vil prioritere at Solbjerg IF MTB skal være en klub med et stærkt fællesskab, hvor det at komme til træning bare er for fedt!