De seneste tre års satsning på at udvikle dansk kvindecykling har været en enestående sportslig succes, og nu intensiverer Team Danmark og Danmarks Cykle Union samarbejdet frem mod OL i 2020.

Da Team Danmark og Danmarks Cykle Union i 2015 søsatte projektet, der skulle styrke kvindecykling, lå Danmark nummer 37 på UCI’s internationale rangliste - i dag er Danmark placeret som nummer 9 på samme liste. De seneste tre år har både budt på stribevis af internationale mesterskabsmedaljer og en fantastisk udvikling af dansk kvindecykling, og med de midler, som Team Danmark i juni modtog fra Salling Fondene, er det nu blevet muligt ikke blot at videreføre projektet, men at udvide det med en million kroner, så det nu også omfatter et ambitiøst baneprojekt for kvinderne.

”DCU har leveret et imponerende arbejde og været i stand til at udvikle en ny generation af kvindelige cykelryttere, som allerede nu viser tårnhøjt niveau. Jeg glæder mig over, at donationen fra Salling Fondene giver os mulighed for at investere i et spændende baneprojekt, som har stort potentiale,” siger Team Danmarks direktør, Lone Hansen.

Arbejdsro til talentudvikling

Danmarks Cykle Unions formand, Henrik Jess Jensen, er meget glad for, at den store aftale nu er faldet på plads, og han ser det som et klar udtryk for, at samarbejdet mellem Team Danmark og DCU har givet en lang række meget synlige resultater. Og så er han glad for at give landstræner Catherine Marsal arbejdsro frem mod 2020.

”Støtten fra Team Danmark er afgørende for, at vi kan fortsætte og endda opprioritere indsatsen og udviklingen af pige- og kvindecyklingen. Med støtten sikres også, at verdens bedste kvindelandstræner, Cathrine Marsal, kan fortsætte talent-  og eliteudviklingen i dansk cykelsport,” siger formanden.

Lone Hansen er enig i, at Marsal har været med til at løfte dansk kvindecykling til et niveau, som de færreste drømte om eller troede på for bare tre år siden, og at landstræneren både har formået at tiltrække piger og kvinder til sporten og at etablere en ny talentudvikling og skabe et elitemiljø, hvor kvinderne leverer store sportslige resultater.

”Catherine har en unik evne til både at opbygge et elitemiljø, der skaber atleter i verdensklasse, og få rytterne til at præstere i løbene. For dansk eliteidræt og dansk cykling i særdeleshed er det meget glædeligt, at vi kan fastholde en kapacitet som Catherine i dansk cykling,” siger Lone Hansen.

Samarbejdet og OL-drømmen

Salling Fondenes generøse donation til Team Danmarks OL-program udgør en betydelig del af bevillingen, og for Henrik Jess Jensen er der ikke tvivl om, at støtten kan være med til at sikre, at dansk kvindecykling bider sig fast i verdenseliten – og udviklingen de seneste år giver naturligvis tro på endnu flere internationale medaljer.

”Kvindesatsningen går ud på at styrke arbejdet på både landvejen og på banen med henblik på flere medaljer til Danmark. Nu er det økonomiske fundament for dansk deltagelse og troen på indtil flere topplaceringer af de danske kvindelige cykelryttere ved kommende verdensmesterskaber og næste OL skabt,” fastslår Henrik Jess Jensen.

Projektet løber altså over de kommende tre år og kulminerer derfor naturligt med OL i 2020, og DCU’s formand ser de økonomiske rammer som helt centrale i arbejdet med at indfri det store mål, der er olympisk metal.

”Vi går ’all-in’ på at træne og udvikle vores kvindelige ryttere, så de kan dyste med om medaljerne på cykelbanen i omnium og parløb ved OL i 2020. Vi ved, det er altafgørende at kunne tilbyde pigerne og kvinderne den optimale støtte og sparring ved de allerstørste mesterskaber i jagten på medaljer til Danmark, og det er fantastisk, at det nu er på plads,” siger formanden.

Tålmodighed og fællesskab

Et af de mest iøjnefaldende resultater af projektet, som blev lanceret i 2015, er, at de store talenter, der tidligere faldt fra før seniorårene, nu fortsætter og kører sig på WorldTour-hold og til internationale topplaceringer. Landstræner Catherine Marsal har været frontfigur i den udvikling, og hun understreger, at det kun har kunnet lade sig gøre, fordi hun har været en del af et tæt og engageret samarbejde med Team Danmark, de stadigt mere professionelt arbejdende hjemlige teams og landets klubber, der skal sørge for, at talentmassen er til stede og konstant udvikles.

”Det har været fantastisk at være en del af det unikke samarbejde med Team Danmark – det er exceptionelt professionelt. Jeg gik ind i arbejdet med fokus på at udvikle den eksisterende elite, men også med den vinkel at konstant udvikling kræver rekruttering fra en ung alder. Derfor har det været så vigtigt med det store arbejde, der udføres dagligt på teams og i klubberne over hele landet,” forklarer Marsal.

Catherine Marsal kan se tilbage på tre år med enestående resultater og et helt uhørt dansk spring op ad verdensranglisten, men hun hviler ikke på laurbærrene, og hendes ambitiøse tilgang får hende til hele tiden at se fremad – men hun maner også til besindighed og prædiker tålmodighed:

”Der er stadig meget arbejde at gøre, og vi må ikke begynde at tage noget for givet eller tro, at tingene kommer af sig selv. Det kræver en ekstremt målrettet indsats bare at komme i nærheden af OL, og så forudsætter succes et klart fokus fra ryttere, trænere, staff og DCU. Det er helt nødvendigt, at det er en holdindsats, hvor vi vinder sammen eller lærer af vores fejl sammen - hvor vi vokser sammen og bliver bedre hele tiden,” slutter Marsal.