VM i Bogense i begyndelsen af februar har været med til at skabe fornyet interesse for cross-sporten herhjemme, og efter en årrække uden de store sportslige resultater skal en ny tilgang være med til at løfte dansk cykelcross – i spidsen for den proces står Benjamin Justesen, der i den kommende weekend er til sit første internationale mesterskab som dansk landstræner.

I weekenden køres EM i cykelcross i Silvelle tæt på Venedig, og den danske landstræner Benjamin Justesen ser frem til for alvor at tage hul på arbejdet med at bringe dansk cykelcross tilbage på internationalt niveau.

Det danske landshold må desværre undvære et par profiler til EM, hvor truppen består af fem U19’ere og tre U23-ryttere, og Benjamin Justesen ser et stort potentiale i de unge ryttere, men han understreger også, at EM-målsætningen primært er at hente erfaring, da der venter en lang rejse, inden topresultater er realistiske:

”Det er en ung EM-trup, da vi har talent- og udviklingsarbejdet i fokus, men det er også en trup, der har vist, at de har et højt niveau både i Danmark og udlandet. Målsætningen er lige nu udlandserfaring og en rytter i top 25, hvis tingene går vores vej,” siger Benjamin Justesen. 

Landstræneren er glad for den store støtte og opbakning, han oplever til den nye talentudviklingsstrategi, og selvom langsigtede mål er nødvendige, tror han også på, at resultaterne kan komme i løbet af et par år – men det kræver tålmodighed, for det internationale niveau er meget højt:

”Vi er oppe imod nogle lande, hvor cykelcross har en helt anden status, og hvor man har brugt mange år på arbejdet med at opbygge en skole for rytterne. Det skal vi lære af og over den kommende tid etablere et nationalt program, så vi om nogle år har flere ryttere, der kan begå sig på øverste hylde,” slutter Benjamin Justesen.

Den danske trup til EM i cykelcross består af:

U23
Alfred Thoft Christiansen - ÅMK
Mads Høiberg Klinke - Team O B Wilk – Dan Stillads
Simon Bak - Cykling Odense 

U19
Gustav Wang - ABC
Tobias Lillelund - Giant Assos
Oliver Vedersø Sølvhøj - Giant Assos
Emil Bødker - Roskilde MTBK
Rasmus Duus Storgaard - Varde Cykelklub