- et blogindblik i Danmarks Cykle Union


Leadout er Danmarks Cykle Unions blog, der skal give et indblik i de tanker og overvejelser, elitechefen, landstrænerne, direktøren eller formanden gør sig vedrørende fx organisationen, arbejdstilgange, træningsfilosofi eller dansk og international cykelsport generelt.

Bloggen skal ikke kun bidrage til indsigt og forståelse for valg og prioriteringer, men er et led i den åbenhed, som både ledelsen og bestyrelsen i Danmarks Cykle Union ønsker at stå for - og som altid er det målet at skabe en positiv og konstruktiv kultur.  

God fornøjelse!
Morten Bennekou, elitechef


Noget af det, der kendetegner cykelsporten, og gør den til noget ganske særligt, er trøjerne. Og de symboler, trøjerne udgør. De historier de fortæller.

Den gule trøje. Den grønne trøje. Den prikkede trøje. Den kontinentale Europamestertrøje med stjernerne på brystet. Og selvfølgelig ikke mindst den regnbuestribede som for tiden på smukkeste vis flyver lavt over de sjællandske landeveje.

Og så vores egen Dannebrogstrøje! Symbolet og beviset på at den stolte bærer er dansk mester i sin disciplin!

I sidste uge afviklede vi de danske mesterskaber på landevejen for U19- og eliteklasserne. Et vellykket mesterskab, som sendte to mandlige og to kvindelige ryttere hjem og ud i verden med vinger båret af Dannebrogstrikoten, som de nu stolt kan træne og konkurrere i indtil næste år ved samme tid.

Noget ganske særligt. Noget fantastisk. Noget unikt!

Og sådan skal det være. Unikt altså! At bære Dannebrog på brystet. Det skal være en oplevelse forbeholdt de ganske få, som har præsteret helt ud over det sædvanlige, og som dermed fortjener en ganske særlig ære.

I november sidste år henvendte jeg mig til formændene for Danmarks Cykle Unions disciplinudvalg for hhv. landevej, bane, MTB, BMX og cyklecross. Med forslaget om, at vi i alle discipliner kun skal uddele mesterskabstrøjer i ganske få klasser. Nemlig i eliteklasserne, i U23-klasserne, der hvor de findes, og i U19-klasserne. Og altså IKKE i klasserne fra U11 til U17. Jeg nævnte også, at jeg ikke synes, at der skal uddeles mesterskabstrøjer i masterklasserne, hvilket jeg dog ikke blander mig yderligere i, da de jo sådan set ligger udenfor mit ressortområde.

Og hvorfor så det? Hvorfor skal børnene og de ganske unge ryttere ikke have mulighed for at opnå den ære og glæde, der er forbundet med at køre rundt i en Dannebrogstrikot i et helt år? Jamen det skal de ikke, fordi Dannebrogstrøjen udover æren og stoltheden også medfører et pres. For er der én, de andre gerne vil slå, så er det ham eller hende med trøjen. Spørg bare Mads P! Spørg ham, om der mere end nogensinde før er nogen, der kører med, når han trækker den ud i siden og drejer på håndtaget iført alle regnbuens farver. Det tror jeg nok, der er!

Man kan ikke flyve under radaren, når man kører i verdensmestertrøjen eller i en Dannebrogstrøje. I sådan en trøje bliver man set, og man bliver fulgt af alt og alle. Af de andre ryttere, af forældrene og af alle de andre, som pludselig forventer noget mere af én. Ligesom man måske også selv opfinder nye forventninger til sig selv. En situation som ikke nødvendigvis er ideel og befordrende for et ganske ungt menneske!

Og så er der mit mantra om, at der skal være noget at se frem tid. Noget at glæde sig til. Noget at stræbe efter. For lur mig, om ikke enkelte ryttere kunne ”risikere” at vinde DM flere eller ligefrem mange år i træk i børneklasserne. Måske fordi de var tidligt udviklede. Måske fordi de tidligt havde næse for tingene. Eller slet og ret måske fordi de havde øvet sig i lidt længere tid end de andre.

Uanset årsagen kunne det jo godt være, at drømmen om at køre i Dannebrogstrøjen blev lidt mindre stærk, hvis det var noget, rytteren allerede havde oplevet som 13-årig. Og lad mig lige understrege, at jeg ikke siger, at vi ikke skal kåre en lands- eller en danmarksmester i alle klasser. Jeg siger bare, at der efter min mening kun skal følge et trøjesymbol med for ryttere i U19-, U23- og eliteklasserne. De klasser hvor vi i parentes bemærket også møder et krav fra UCI´s side, i forhold til at rytterne skal køre i Dannebrog i UCI-klassificerede løb.

Og så var der det med det unikke perspektiv. I min optik er Dannebrogstrøjen kun unik, hvis ikke den kører rundt i talrige eksemplarer. Hvilket ikke ligefrem er tilfældet, hvis den uddeles ”fra vugge til grav” i alle fem discipliner og herunder i alle underdiscipliner. For så er der altså pludselig ret mange eksemplarer af den trøje i omløb!

Mit forslag til udvalgsformændene blev taget rigtig godt imod. Ja, faktisk var der flere udvalg, der allerede havde fået idéen selv, da jeg henvendte mig! Ingen slinger i valsen. Bred enighed. Sådan skal det være og det blev med det samme vedtaget i bestyrelsen og implementeret på banen og nu også i alle andre discipliner, dog ikke for Master på landevej som i år også tildeles DM trøjen som eneste uofficielle DM-disciplin.

Kampen om at få lov til at køre i Dannebrogstrøjen er noget, rytterne skal have mulighed for at glæde sig til igennem en hel ungdom Et pejlemærke!

Dannebrogstrøjen skal være noget, man vender sig om efter! Noget ganske særligt!


Tidligere blogindlæg

August 2020
U17-piger med i U19

"...det er vigtigt for mig at slå fast, at også dette initiativ har ønsket om fastholdelse af pigecykelryttere som altoverskyggende baggrund."

Morten Bennekou, elitechef


Juni 2020
Corona situationen og dansk cykelsport

"Det har været, og er et hårdt forår for dansk cykelsport. Et forår med et væld af frustrationer og skuffelser for ryttere, trænere, ledere og hold."

Martin Elleberg Petersen, direktør


Maj 2020
At komme hjem

"...jeg kan garantere, at jeg vil forsøge at give tilbage af den glæde og de fantastiske oplevelser, dansk cykling har givet mig i livet."

Morten Bennekou, elitechef


Marts 2020
Uden sammenligning

"...vi arbejder med de bedste intentioner i alle discipliner og sektioner og for begge køn. Stol trygt på det!"

Morten Bennekou, elitechef


Februar 2020
Til kamp mod vejvreden

"Vi vil i fællesskabets og forståelsens navn kæmpe mod vejvreden."

Henrik Jess Jensen, formand


Januar 2020
2020 - i konkurrence og fællesskab

"Hvis vi som nation skal slå de bedste af de andre, skal vi også turde at hjælpe hinanden..."

Morten Bennekou, elitechef


November 2019
En ny tid for dansk cykelcross

"DCU og jeg selv har et ønske om at få dansk cross op på øverste hylde, og det tror vi på, at vi kan - men det kræver, at vi griber tingene an på en ny måde"

Benjamin Justesen, cykelcross-landstræner

September 2019
Om børn og resultater

"Børn må meget gerne konkurrere – de må gerne vinde og tabe. Men oplevelsen skal ikke række ud over det."

Morten Anderson, kommunikationschef

Juli 2019
Om ernæringspolitikken

"Vi har med andre ord nu en officiel ernæringspolitik, som jeg faktisk er rigtig stolt af at være afsender på."

Morten Bennekou, elitechef