Gå til hoved-indhold

Ny i cykelsporten

Cykling er en sport for alle - også for børn og unge! Fællesskabet og glæden ved sporten bør være i fokus indenfor B&U-cykling - ikke konkurrenceambitionerne.

Cykelsporten dækker over en række discipliner - i Danmarks Cykle Union tilbyder klubber banecykling, BMX, cyklecross, landevejscykling, MTB og trial.

Det er i flere BMX-klubber muligt at starte på løbecykel allerede i 3-4 års-alderen, i MTB-klubber kan man ofte starte fra 5-6 års-alderen og i landevejsklubber fra 8-9 års-alderen.

Du kan finde en klub i nærheden af dig under de forskellige discipliner her på siden - din lokale klub vil med sikkerhed hjælpe dig godt i gang med cykelsporten!

På vore særlige hjemmeside Gå Til Cykling kan du fnde information om, hvordan man som barn kommer i gang med landevejscykling. Her kan du blandt andet finde et overblik over, hvor den nærmeste cykelklub ligger, og hvornår der er et introforløb for børn og unge.

Landevej

At starte til landevejscykling er i princippet muligt fra, man er trafiksikker, men det er først muligt at søge licens og køre licensløb, fra det år man fylder 9 år. Nogle klubber tilbyder dog træning allerede fra 8 års alderen, og der findes også medaljeløb, som også henvender sig til børn under 9 år. En række klubber fordelt over hele landet arrangerer disse medaljeløb, hvor uprøvede børn og unge kan gøre sig deres første erfaringer med landevejscykling. Sæsonen løber ca. fra 1. april til 1. oktober.

BMX

Flere BMX-klubber har tilbud helt ned til 3-4års alderen, hvor børn kan deltage på løbecykel. Det er muligt at indløse licens og deltage i licensløb fra det år man fylder 5 år. Der findes desuden en række cups og åbent hus-arrangement i klubber over hele landet, som henvender sig til nybegyndere og børn uden licens.

MTB

Det er muligt at starte i en mountainbikeklub fra 5-6 års alderen, og der findes en række ikke-licenskrævende løbstilbud, i form af lokale og regionale cup-serier, som henvender sig til nye i sporten, og ryttere uden licens. Det er muligt at indløse licens fra det år man fylder 9 år, hvorefter man kan deltage i licensløb. Sæsonen løber ca. fra 1. april til 1. oktober.

Banecykling og cyklecross

Disse discipliner har deres primære aktiviteter i vinterhalvåret, og det er primært ryttere der også kører på landevej eller MTB, som dyrker disse discipliner over vinteren. Der findes tre cykelbaner i Danmark - en udendørsbane i Århus og indendørsbaner i Odense og Ballerup. Det er indenfor disse discipliner muligt at søge licens og deltage i licensløb fra det år man fylder 9 år, men der findes tilbud, som også henvender sig til en yngre målgruppe. 

Cykelløb for nybegyndere

Børn og unge med interesse for cykelsport har en række muligheder for at prøve at køre cykelløb uden at være medlem af en cykelklub eller at have indløst licens til at køre licensløb - uanset om der er tale om bane, BMX, cyklecross, landevej, MTB eller trial.

På landevejen er der en række klubber, som arrangerer 'medaljeløb' eller 'begynderløb' målrettet børn og unge, der vil gøre sig deres første erfaringer med cykelsporten.

Inden for MTB-disciplinen findes over hele landet findes en række lokale cups, som henvender sig til både nybegyndere og til mere etablerede ryttere, der allerede er medlem af en klub, men endnu ikke har indløst licens.

Mange BMX-klubber afholder åbent hus-arrangementer og har indslusningsprogrammer målrettet nye ryttere, og tilmed findes der et bredt udbud af løbstilbud målrettet relativt nystartede ryttere uden BMX-licens.

Vigtigst af alt – alle uanset niveau og erfaringer er velkomne til de forskellige arrangementer, og ved en stor del af arrangementerne vil der være lånecykler til rådighed. 

Se løbskalender her - vælg "begynder" under "type" - eller find arrangementerne på DCU's B&U-side på Facebook.