Gå til hoved-indhold

Gå til Cykling

Elsker dit barn at cykle? Og vil I gerne i gang med cykling? Så kig forbi den lokale landevejscykelklub!

Her på siden finder du information om, hvordan man som barn kommer i gang med landevejscykling. Her kan du blandt andet finde et overblik over, hvor den nærmeste cykelklub ligger, og hvornår der er et introforløb for børn og unge.

I klubberne sørger de for, at fællesskab, sikkerhed og glæden ved cykling er i fokus, og at det ikke kun handler om konkurrence og intervaltræning. Alle trænerne har den rette erfaring til at give dit barn uvurderlig undervisning og sørge for, at børnene udvikler de bedste teknikker i trygge omgivelser. 

Klubberne tager godt imod jer, uanset om dit barn vil være den næste danmarksmester eller bare har lyst til at hygge sig sammen med andre cykelglade børn. 

Find din klub her

FAQ - alt hvad du skal vide

Man kan begynde til landevejscykling som 7-9-årig. Hør nærmere i den lokale klub om, hvilken alder de anbefaler, dit barn har ved opstart.

Det behøver det bestemt ikke være! Når det så er sagt, er det vigtigt at fremhæve, at cykling er en udstyrssport, og der vil være udgifter forbundet med det.  I de fleste klubber kan dit barn låne en cykel i opstartsfasen, indtil I har fundet ud af, om det er noget, dit barn vil fortsætte med. På sigt vil det dog være nødvendigt at investere i en cykel, men det behøver ikke at være den dyreste model – det er jo benene, det kommer an på. Det er muligt at få råd og vejledning i klubben om køb af den rigtige type cykel, og måske er det endda muligt at købe en brugt cykel fra en ældre rytter.  

Når dit barn begynder til cykling, kan h*n møde op i almindeligt træningstøj og cykelhjelm. Der er ingen grund til at investere i cykeltøj, hvis ikke dit barn vil fortsætte i klubben. Når dit barn (selvfølgelig) har besluttet sig for at gå til cykling, er det værd at investere i et par cykelbukser med pude, en svedundertrøje, en windbreaker, cykelhjelm (obligatorisk) og drikkedunk. Hør i din klub, om det er muligt at låne udstyr i opstarten. Når dit barn er blevet mere erfaren, kan I investere i klikpedaler og cykelsko. 
Mange klubber tilbyder racercykler, som I kan låne, indtil I beslutter, om cykling er noget. I opstartsperioden kan man også komme med sin egen cykel.

De fleste klubber træner et par gange ugentligt, for eksempel tirsdag og torsdag i sommerhalvåret. I weekenden er der nogle børn, der vælger at køre løb, mens andre holder fri eller kører en kortere træningstur. Træningen tilpasses dit barns niveau og erfaringer og varer ca. 1-2 timer. Som forælder er du oftest velkommen til at cykle med. Om vinteren er der typisk fællestræning en gang om ugen og en gang i weekenden. Flere klubber tilbyder også indendørstræning og e-cykling i vinterhalvåret.

Træningen er opdelt i flere hold efter fart og distance, så dit barn kommer til at køre med andre på samme niveau. Træningen vil også indeholde tekniske cykeløvelser og sjove konkurrencer. Dit barn vil helt sikkert få pulsen op og sved på panden, men ikke mere end at h*n har lyst til at komme tilbage til næste træning. Træningen afsluttes ofte med hygge og socialt samvær med klubkammeraterne. Tag gerne kontakt til den lokale klub, så de er klar til at tage imod jer. 

Træningen foregår ofte på svagt trafikerede veje og lukkede områder, så sikkerheden er i top. Dit barn får en grundig introduktion til lånecyklen eller egen cykel og basale tekniske færdigheder, samt en indføring i hvordan man færdes sammen på cykel, inden h*n kommer til at køre med klubkammeraterne. Der vil altid være tilstrækkeligt med trænere med på turen, så de voksne kører både foran og bag ved gruppen. 
Klubberne er meget opmærksomme på ikke at cykle ud i trafikken med børn, der ikke er klar til det. Sikkerheden er i fokus i alle klubber.

Find din klub

Herunder kan du finde en landevejsklub nær dig og se, hvilke tilbud de har til dit barn. 

Klar til at køre løb?

I hele 2023 er der gratis licens til børn og unge, der gerne vil køre cykelløb.

BørneTour, Tour-feber og en målrettet indsats af klubberne og DCU betyder, at flere børn søger mod cykelklubberne.

Men det skal også være nemt og attraktivt for de unge at køre cykelløb. Derfor har DCU’s bestyrelse, i samarbejde med de to distriktsbestyrelser, besluttet at gøre børne- og ungdomslicens gratis for U9 til og med U15.

Gratis licens er en direkte forlængelse af det store fokus, der gennem de sidste 2 år har været på at få flere børn til at køre cykelløb. Ændringen gælder i første omgang for hele 2023 i disciplinerne landevej, bane, MTB, cross og trial. Hos BMX er der fortsat en velfungerende prøveordning, hvor alle betaler en ens licenspris, som til gengæld er betydeligt lavere end licensprisen i de øvrige discipliner.