Man skal have licens for at køre cykelløb, og man skal være medlem af en DCU-klub for at kunne tegne licens. Licensen tegnes via DCU's medlemsportal (husk et vellignende pasfoto).

Der er to licenstyper:

Motionslicens

Motionslicens giver rabat på motionsarrangementer under DCU - herunder Kongeetapen. Desuden giver licensen adgang til det store franske motionsløb La Marmotte.

Motionslicens giver endvidere mulighed for brug af klippekort til tre konkurrenceløb. Læs mere under Klippekort.

Motionslicens kæver, at man er medlem af en klub under DCU. Når man ansøger om motionslicens, skriver man samtidig under på, at man vil overholde antidoping-reglerne.
 

Konkurrencelicens

Konkurrencelicens giver ret til at deltage i licensløb, der arrangeres af klubber under DCU, og som bliver afholdt inden for rammerne af DCU's sportslige regler - herunder dopingreglerne.

Konkurrencelicensryttere opdeles i klasser baseret på alder og/eller point. Når man tegner konkurrencelicens, skal man skal vælge den klasse, man tilhører
- se klasserne her.

Konkurrencelicens kræver, at man er medlem af en sports- eller eliteklub under DCU.


Se licenspriserne her

For at kunne deltage i danske licensløb skal man desuden have en chip til tidtagning
(se vejledning til chip).

Har man ikke haft licens tidligere, kan man bruge et ”klippekort” til tre licensløb
(se vejledning til klippekort).

Om klubskifte og teams

Ved klubskifte kan klubber/teams gøre indsigelser, og derfor er det en god idé at få en ”klubskifteerklæring” fra den gamle klub – erklæringen skal man selv opbevare og fremvise på opfordring.

Ryttere på DCU-teams skal selv tegne licens, når teamet er oprettet.

Ryttere på danske UCI-teams tegner licens via DCU’s kontor.

Om masterlicens eller elitelicens

Er man 30 år eller ældre skal man tage stilling til, om man vil søge master- eller elitelicens. Det er vigtigt at søge den rigtige licens, da det ikke er muligt at ændre licenstype i løbet af sæsonen (ryttere med masterlicens, som i løbet af sæsonen skriver kontrakt med et kontinental-, prokontinental,- eller UCI-team kan dog konvertere masterlicensen til elitelicens).

Licenstypen har ikke indflydelse på de almindelige åbne licensløb, men har betydning for, hvilken klasse man kan køre i til mesterskaber. 

En rytter med elitelicens kan ikke køre følgende master-mesterskaber:
DM, NM og VM (man kan godt køre Gran Fondo-løb).

En rytter med masterlicens kan ikke køre UCI eliteløb, elite-DM og elite-VM.

Man bør altså som udgangspunkt søge masterlicens, hvis man er 30 år eller ældre og ikke kører i A-klassen.

Licenskort

Licenskort printes og sendes med posten til de ryttere, der har valgt dette (for Distrikt Jylland/Fyn postes BMX-licenskort dog klubvis til klubbens licensansvarlig iht. ønske fra BMX-klubber).

Ønskes licenskort efter licenstegning er foretaget eller erstatningskort, sendes mail til det distrikt, man tilhører. Indbetaling foretages via MobilePay med rytternavn som reference. Glemt bestilling kr. 25,-. Mister man sit kort i løbet af sæsonen og har brug for et nyt, koster det kr. 50,-.

Distrikt Sjælland, 24750015, sjdcu@slet-dette.dcu-cykling.dk, Mobilepay nr. 26777.

Distrikt Jylland/Fyn, 93906878, licens@slet-dette.dcu-cykling.dk, Mobilepay nr. 45566.

 

Rygumre

Cross: Rygnumre udleveres fra dommervognen i forbindelse med første konkurrence (NB til efterår 2019 udleveres nye numre, til brug i 2019/2020 sæsonen, altså i forår 2020 benyttes de numre, man sluttede 2019 med).

MTB: Nye engangsnumre udleveres fra dommervognen/campingvognen i forbindelse med de konkurrenceløb, man deltager i.

Landevej: Ved spørgsmål kontaktes det distrikt, man tilhører:
Distrikt Sjælland sjdcu@slet-dette.dcu-cykling.dk
Distrikt Jylland/Fyn licens@slet-dette.dcu-cykling.dk.

Numre udleveres fra dommervognen/campingvognen i forbindelse med første konkurrence, mens der for Distrikt Jylland/Fyn i 2019 fremsendes numre med post. Ved manglende modtagelse inden løb rettes henvendelse i dommervognen på løbsdagen for udlevering af lånenummer.

 

Rammenumre - nyt for 2019!

Det er besluttet, at der til landevejsløb skal benyttes rammenummer til samlet start. Rammenummeret udleveres sammen med rygnummeret.

Rammenummeret skal være placeret på saddelpind eller ved bremse.

Rammenummeret kan monteres med strips. Ønskes en mere ”professionel” løsning er der mulighed for at købe en holder til rammenummeret. En sådan kan købes mange steder. Dog har Cykelgear.dk været behjælpelig med at lave et overblik på nogle af de forskellige modeller, der kan bestilles hos dem.

Til montering på runde eller ovale sadelpinde 15 gram: https://www.cykelgear.dk/diverse/nummerholder-til-cyklen-plast-dcu-tilbud

Til montering på runde eller ovale sadelpinde 4 gram: https://www.cykelgear.dk/tilbehor/nummerholder/nummerholder-til-runde-sadelpinde-stel

Til montering på Aero sadelpinde 4 gram: https://www.cykelgear.dk/tilbehor/nummerholder/nummerholder-til-aero-sadelpinde-stel

Til montering ved bremse: https://www.cykelgear.dk/tilbehor/nummerholder/bbb-nummerholder-til-bremse