Gå til hoved-indhold

Michael Mørkøv stopper karrieren

08.07.2024
  • 1 af 1
    Foto: SWpix
En hyldest fra Danmarks Cykle Union til en dansk cykellegende.

Vi gik nok alle og ventede på – eller nærmere frygtede - at dagen skulle komme, men vi håbede vel egentlig også, at den blev udskudt. Sidste uges succes for ”the Manx missile” Mark Cavendish, om end Michael Mørkov ikke var den, der kørte Cavendish helt frem mod den afgørende spurt, kunne måske kalde på en lyst til at fortsætte i flere sæsoner.

Men sådan skal det ikke være. Michael Mørkøv, en af Danmarks mest respekterede og alsidige cykelryttere, har besluttet at stoppe sin imponerende karriere. Mørkøv har nu meldt ud, at han indstiller karrieren, når denne sæson er slut.

Efter mange år i feltet og på banen, hvor han har skabt sig et navn som både enestående lead-out man og en højt profileret banerytter, har Mørkøv valgt at hænge cyklen op og stille cykelskoene ind i skabet.

Der bliver nu sat et flot punktum for en lang karriere, for forude venter OL og så bindes sløjfen med VM i banecykling i Ballerup Super Arena til oktober og sæsonens og karrierens sidste mål, nytårsstævnet i Ballerup Super Arena, der køres 28. december.

På den måde sluttes ringen, der hvor det har betydet så meget for Mørkov at køre, nemlig på banens skrå brædder – på hjemmebanen i Ballerup - hvor et stort publikum givetvis vil sige ham en stor tak.

Hans karrierestop markerer således afslutningen på en æra, men hans resultater, indflydelse og store passion vil fortsat være en stor del af dansk cykelsport.

Da Michael Mørkøv begyndte sin professionelle karriere, viste han hurtigt sit talent både på landevejen og banen. Han er i den grad kendt for sin evne til at arbejde som en betroet hjælperytter og senere som en uovertruffen lead-out man, der fører sin sprinter frem til sejr. På banen er det vel ikke for meget at kalde ham legendarisk. Han har en fantastisk evne til at læse løbene, positionere sig korrekt og beregne, hvornår hugget skal sættes ind. Hans tekniske færdigheder og taktiske forståelse har gjort ham til en frygtet konkurrent og en beundret holdkammerat.

En af verdens bedste baneryttere
En af de personer, der vel kender Mørkøv allerbedst, er hans ven Casper Jørgensen, der i dag er cheflandstræner på banen. Casper fortæller:

”Michael og jeg lærte hinanden at kende som juniorryttere og er i dag bedste venner. Jeg husker, hvordan vi i juniorårene ofte talte om, hvorvidt vi kunne drive det til noget stort; om vi måske endda kunne få en professionel karriere. Vi var nu ikke helt sikre, men vi drømte om at komme langt, og det må man sige, at Michael er lykkedes med, på trods af at han dengang måske ikke ligefrem var et lysende talent. Men det, han manglede på talentsiden, blev i den grad indhentet gennem målrettet, hårdt arbejde. Jeg kan i dag tydeligt se, at Michael arbejdede hårdt og søgte at trodse det, han måske manglede. Han kæmpede og kom ikke sovende til at blive det, han er i dag – en af verdens mest agtede bane- og landevejsryttere”, konstaterer Casper Jørgensen.

På spørgsmålet om hvor Michael har betydet mest, kommer svaret straks: ”Helt klart på banen. Selvom han nu slutter som en af verdens allerbedste lead-out ryttere, så mener jeg helt klart, at han har gjort den største forskel på banen. Michael var fra begyndelsen en fast bestanddel af det danske 4000 meter-hold som jeg også selv kørte på og senere blev landstræner for. Han var med til at skabe den succes, som vi har i dag, og jeg er stolt over at have både cyklet sammen med Michael og også været hans landstræner. Det er ret specielt”, siger Casper og fortsætter: ”Michael har altid prioriteret banen, han har altid stået til rådighed og har på den måde haft en enorm betydning for dansk banecykling gennem årene. Jeg vil klart mene, at han er en af de største rollemodeller, vi har i dansk cykling. Michael er den, de unge ser op til, og han er helt klart den, der viser, at har man ikke nødvendigvis det store talent, så kan man alligevel godt gå hele vejen, hvis man er dedikeret og hårdtarbejdende. Det vil jeg huske ham for som rytter”, slutter Casper Jørgensen.

Landevejens gentleman og helt exceptionelle lead-out
Michael Mørkøv har ikke kun imponeret med sine egne præstationer. Hans professionelle tilgang og dedikation til sporten har sat standarden for, hvad der kræves for at nå toppen. Gennem hele sin karriere har Mørkøv vist, at hårdt arbejde, strategisk tænkning og teamwork er nøglen til succes.

Danmarks Cykle Unions cheflandstræner på landevejen, Anders Lund, har også et indgående kendskab til Mørkøv. Dette dels som holdkammerat, idet Lund og Mørkøv kørte sammen på Team GLS i to år og sammenlagt derefter fire år på Team Saxobank, men naturligvis også i rollen som landstræner.

Anders Lund giver også Mørkøv lidt ord med på vejen: ”At fremhæve hårdt arbejde som noget særegent for en enkelt cykelrytter er ofte noget vrøvl, idet langt de fleste ryttere arbejder benhårdt. Alligevel er der noget særligt bemærkelsesværdigt ved måden, Mørkøv har arbejdet sig frem gennem årene, og hvordan hans karriere har udviklet sig. Forløbet må give næring til mange unge rytteres drømme om en dag at opnå store resultater, selvom udgangspunktet ikke er det allermest iøjnefaldende. Det kan komme over tid, hvis man bliver ved med at øve sig” konstaterer Lund og slutter: ”På den måde er Michael Mørkøv personificeringen af det bredspektrede talentbegreb, hvor de fysiske forudsætninger kun udgør én del i rækken af talentets samlede bestanddele”.

Mørkov som rollemodel
Michael Mørkøvs rolle i udviklingen af dansk cykelsport kan ikke undervurderes. Han har været en fast bestanddel af det danske landshold og har bidraget til Danmarks status som en stærk cykelnation, men Mørkøv har også spillet en central rolle i at fremme interessen for cykling i Danmark, hvilket har inspireret en ny generation af ryttere til at følge i hans fodspor. Det er noget, vi er meget taknemmelige for i Danmarks Cykle Union.

Johnny Lillelund, konstitueret formand i Danmarks Cykle Union, sætter disse ord på Michael Mørkøvs betydning for dansk cykling: ”Michaels succes har I det seneste årti været en kæmpe inspiration. På banen har han vundet mesterskaber: VM, EM og OL,  og på landevejen har han med kæmpe succes været en betroet lead-out rytter, for nogle af de største sprintere i verden.

Hans præstationer har været med til at sætte et øget fokus og en øget synlighed på dansk cykling. Hans ydmyghed og jordnærhed, på trods af hans status som en af verdens bedste, er en kæmpe inspiration for mange unge ryttere i dag. Derfor kan man vel godt sige, at han ikke kun har haft individuel succes, men også har været med til at løfte dansk cykling op på øverste hylde og dermed haft en stor rolle i dansk cyklings succes. Det er vi ham meget taknemmelig for”, slutter Johnny Lillelund.

Det vil være alt for omfattende at opliste Mørkøvs palmares. Hans resultatliste taler for sig selv, det samme gør Mørkøvs betydning for dansk cykelsport. I stedet skal der fra Danmarks Cykle Union lyde et kæmpestort tak til legenden Michael Mørkøv.

Landstrænere, kollegaer, ansatte i DCU, medlemmer i de mange klubber landet over og ikke mindst de danske fans sender en stor tak til en af dansk cyklings helt store personligheder.

Tak for at repræsentere Danmark og tak for de mange gode oplevelser gennem årene.

Tilbage