Gå til hoved-indhold

Mountainbike familieferie i Sälen og Trysil

08.03.2024
  • 1 af 3
  • 2 af 3
  • 3 af 3
Ferie på to hjul med børn – hvordan håndterer man det, så det ikke ender med, at far og mor skiftevis er væk i 3-5 timer i løbet af dagen? Man pakker den firhjulede, drøner op gennem Sverige til Lindvallen i Sälen for at cykle, bade og nyde skønne omgivelser.

Lindvallen er måske mest kendt som en børnevenlig skidestination, men Skistar, som driver størstedelen af aktiviteterne i området, ønsker at ændre dette. Derfor har de investeret en del penge de seneste år for at tiltrække skandinaviske familier til området om sommeren med fokus på cykling og ude liv.

I Lindvallen tilbyder de blandt andet downhill-cykling med 6 spor og flere afstikkere, hvilket giver en alsidig oplevelse. Sporene "Fru Melin" og "Pipeline" er flowspor, som også kan cykles med børn fra 6 år, hvis de kan håndtere en cykel. Sälen har også pumptracks, en børne downhill-bane og en lille flowbane.

Pumptrackene er velbesøgte hele dagen af børn i alle aldre, lige fra dem, der lige har lært at bruge en balancecykel, til børn på fullsuspension-cykler. Voksne kan også bruge dem, og de fungerer som god træning og et dejligt samlingspunkt. Derudover byder Sälen på et fremragende MTB XC/Trail-område med omkring 10 km spor. Selv begyndere og let øvede vil have det sjovt her, og det giver en god introduktion til mountainbiking for børnene.

Der er masser af andre aktiviteter i Sälen, som mountaincoaster, badelandet Experium med flere pools og vandrutsjebaner, sommerskiløb og Valle Kids Camp, hvor børn kan lære om naturen og løse opgaver med andre børn (det er 2-3 dage af 2 timer om dagen, for 3-9 årige fordelt på hold i relevant alder). Det var et hit for vores 6 årige. Derudover er der også minigolf, legepladser og en flot high-rope klatrebane. Keder du dig, er det din egen skyld.

Eneste minus er måske det begrænsede udvalg af restauranter, som tilbyder andet end burgere og pizza. Sammenlignet med Åre, der ligger 250 km længere nordpå og har en mere veludviklet sommerturisme, kan man mærke forskellen. Men dette skal ikke tage noget fra Lindvallen, Sälen. Det er stadig et glimrende område, især for familier med små børn, og der findes overnatningsmuligheder til alle budgetter, hvor den svenske kronekurs gør det ekstra attraktivt.

God info: Vi bookede gennem Skistar og havde en fin 80 m² lejlighed med 2 badeværelser og sauna, slutrengøring inkluderet. Man kan også leje fine cykler, hvis man ikke ønsker at medbringe sin egen. Sverige er relativt billigt, især med den nuværende valutakurs. Ønsker du at cykle fra kl. 8 om morgenen til kl. 20 om aftenen, skal du måske overveje Trysil eller Åre for mere udfordring og variation. Dog er Lindvallen ideelt til en familieferie med 2-4 timers cykling dagligt.

Vi gav 4000 kr. for 5 dage inklusive slutrengøring. I den periode vi var afsted, så jeg flere overnatningsmuligheder til 2500-3000 kr. med lidt lavere standard. Det er gratis for børn op til 6 år at cykle på sporene. Det er fair, at der er en betaling for at køre på sporene, da de ikke er gratis at vedligeholde, og sporene er af høj kvalitet.

Trysil - Et Mountainbikemekka i Skandinavien

Trysil er et mountainbikemekka med virkelig mange spor, der ikke kun begrænser sig til skiområdet, men omfatter mere end 100 km naturspor. Vi havde dog kun tid til at fokusere på spor omkring skiområdet, herunder de liftbaserede flowspor, Fageråsen Bikepark og Gullia. Her er spor for alle, og forholdene er noget af det bedste, jeg til dato har oplevet. Der er en stor variation af spor, de er godt vedligeholdt, og omgivelserne er fantastiske. Trysil er Norges største skiområde og drives også af Skistar. Trysil hævder desuden at have det største mountainbikeområde i Skandinavien. Om det er sandt, vides ikke, men det er i hvert fald stort.

Noget af det, der imponerede os mest, er området Gullia, som er et stort XC-område. Her finder du over 30 km MTB-spor, en jump park og to pumptracks, hvoraf det ene er Norges største. Området byder på udfordringer for alle, fra begyndere til erfarne ryttere. Det mindste spor er perfekt til mindre børn og begyndere, og her kan du starte, så snart du er klar til en løbecykel. Der er et stort picnicområde, hvor du kan hygge dig i pauserne mellem turene på de forskellige spor eller den ene forældre kan opholde sig her med de mindste, mens de større cykler. Når det kommer til spor, er de fint sammenknyttet, og de letteste spor ligger tættest på det mindre pumptrack. Her forgrener sporene sig ud til de mere udfordrende spor. Hvis du ønsker at springe de grønne spor over, kan du tage en smutvej ved det store pumptrack, hvor sporene Blueberry Swing og Rock'n'Roll starter. Det førstnævnte er et fint blåt spor, som også kan cykles med børn.

Den intelligente måde, spor er sammensat på, er jeg stor fan af. De fleste spor er udformet som loops, hvor du halvvejs kan fortsætte ud på et nyt spor. De fleste loops er 1-1,5 km, hvor sværhedsgraden gradvist øges. Et godt eksempel er Blueberry Swing, som du kan fortsætte ud af efter at have cyklet halvdelen af Happy Rabbit. Sporet er designet med inspiration fra pumptrackbanen og indeholder hele 49 pumps. Mere erfarne ryttere kan hoppe en del af dem, mens børn og mindre erfarne ryttere kan køre dem med et pumpflow. Blueberry Swing er lidt stejlere og har flere store berms, der indbyder til flow og fart, når du har kørt sporet nogle gange.

Blueberry Swing er også vejen til Gullias blå spor, hvor de næste loops er Zippy, King Lizard og Woodpecker. På vejen tilbage kan du fortsætte tilbage på Happy Rabbit eller fortsætte ned af min favorit, Sweet Dreams. Dette spor har store berms og en nedkørsel på omkring 100 negative højdemeter, og det er sjovt og udfordrende. Undervejs kan du tage afstikkere til Huckleberry, et sort spor med store drops, der kræver god teknisk færdighed, og B-Rage, hvor sikkerhedsudstyr er påkrævet. Der er også flere røde spor og små tekniske afstikkere på de grønne spor, så voksne kan få udfordringer, når de cykler med børn eller en gruppe med varierende erfaring. Der er på alle loops flere steder, hvor du kan holde ind til siden for at tage en pause eller give plads, så du ikke føler dig presset.

På Trysil Turistsenter finder du tre børnevenlige flowtrails, der er liftbaserede. Disse spor ligger i området Eventyr, lige uden for Radisson-hotellet, hvor skiskolen har de mindste om vinteren, og hvor der også er cykeludlejning. Sporene er ret sjove og udgør en god introduktion til liftbaseret cykling. Der er nogle hop, en lille teknikpark, et legeområde samt en café. 400 meter længere oppe er der en lift, der tager dig op i terrænet. Her finder du sporene Magic Moose, et 7 km langt flowtrail, Flowstar (5,1 km) og Twister (3,7 km rød). Der er også små afstikkere, hvor du kan cykle sorte passager. Dette år åbner også Green Bee, et grønt flowspor, som endnu ikke var klar, da vi var der midt i juli. Desuden kan du med liften tage en tur rundt om fjeldet, der er et 13 km langt spor uden nævneværdige udfordringer. Undervejs kan du besøge Fageråsen Bikepark, som ligger på højfjeldet. Her finder du tre spor (grøn, blå og rød) samt to jump lines, tre drops og nogle teknikelementer. Sporene er af super fin kvalitet og lever op til samme standard som resten af Trysil-området.

Men vi skal lige tilbage til den magiske elg, som var årsagen til, at jeg ønskede at besøge Trysil. I 2018 deltog jeg i en pressetur til Arosa i Schweiz for at cykle på grus og e-MTB. Her havde de forinden åbnet Hörnli Trail, et 6,8 kilometer langt flowtrail, og det gav mig den samme oplevelse som at stå på ski – med flow, variation og sjov på tværs af niveauer. Det var virkelig sjovt, og derfor glædede jeg mig til at prøve Magic Moose, som var en super fed oplevelse. Sporet har store berms, hele 120 af dem, træbroer, mulighed for drops, hvis du ønsker det, og 110% flow i 7,5 kilometer. Det er megasjovt, og det inkorporerer alle de elementer, der er fra pumptrack og sporene i Gullia. Forskellen er, at du ikke behøver træde. Hvis du kan håndtere en cykel og har en god hardtail, kan du køre Magic Moose fra en alder af 6 år (hvis du er dygtig yngre). Du vælger selv, hvor udfordrende det skal være, afhængigt af din fart.

Det store spørgsmål, jeg støder på, er: Hvad hvis der er nogle i din familie, der ikke kan eller af uransagelige årsager ikke ønsker at cykle? Er Trysil stadig et besøg værd om sommeren? Kort svar: JA! Her er utroligt dejligt. Selvom det kan tage tid at vænne sig til priserne, hvor en øl koster 95 kr, og en spritz koster mindst 125 kr, er der stadig masser af ting at tage sig til. Du kan vandre, prøve mountaintubing, besøge legepladser, nyde restauranter og caféer, shoppe, fiske og meget mere. Overnatningsmulighederne er af høj kvalitet og rimelige. Vi boede på Skistar Lodge ved Trysil Højfjeldscenter (tidligere Radisson), og det var en dejlig oplevelse. Lejligheden var smuk og luksuriøs, med fitnessfaciliteter, en fin spa, en rimelig bar og et indendørs legerum til de mindste. Vi manglede ingenting.

Det kan være en ulempe at skulle køre de 10 kilometer ned til Gullia, hvis ikke alle i familien kan cykle eller ønsker at tage turen over fjeldet og ned ad Magic Moose. Der er dog mange moderne boliger nede i centrum af Turistcenteret, inklusive Radisson, lejligheder og hytter.

Både Trysil og Sälen er et besøg værd og ligger ikke langt fra Oslo og København. Rejsetiden forventes at være omkring 9-11 timer, afhængigt af trafik og pauser. Begge områder har noget at tilbyde, men Trysil har måske en smule mere at byde på for de mere erfarne ryttere. Det skal dog ikke tage noget fra Sälen, hvor vi havde fem fantastiske dage med fart og sjov for hele familien.

Vi glæder os til at komme igen.

Skistar er partner på det danske mountainbikelandshold, men turen har været betalt af egen lomme som en del af sommerferien før aftalen med Skistar blev indgået, og Skistar har ikke haft viden eller indflydelse på indholdet i artiklen.

Tilbage